Stäng fönster Skellefteå kn, KÅGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan är belägen i centrala delen av samhället och är orienterad med koret mot sydväst och ingången genom klocktornet mot nordost där Storgatan passerar. Kyrkotomten omges i övrigt av gles bebyggelse i norr och söder och öppna gräsytor i väster, fram mot Kågeälven som gör en skarp böj här. En gata med parkering längs kyrkans sydöstra långsida leder fram mot den nyare församlingsgården sydväst om kyrkan. I anslutning till den finns Holmforsgården från 1847, en av Kåges få bevarade byggnader av högreståndskaraktär. Kyrkotomten omges av bogårdsmur närmast Storgatan, med entré genom portstolpar av putsat tegel krönta av flacka tälttak med klot av sten. Resten av den gräsbevuxna och huvudsakligen plana kyrkotomten omges av ett brunlaserat trästaket. Växtligheten består av fullvuxna björkar på rad längs bogårdsmurens och staketets insida, samt två stora lönnar längs den grusade gången från entrén fram mot gravkapellet som ligger strax väster om kyrkan. Dessa fullvuxna träd ger en fin inramning till kyrkan då kyrkotomten i övrigt mest består av öppen gräsmatta.