Stäng fönster Mariestad kn, FÅGELÖ KAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FÅGELÖ KAPELL - Fågelö kapell är beläget i Torsö socken. Socknen utgörs av en mindre ögrupp i Vänern, varav ön Torsö är huvudö. Socknen ligger ca en mil norr om Mariestad. En välvd bro leder numera över det så kallade Östersundet mellan fastlandet och ön. Socknen är till största delen skogbevuxen, men ca 1/5 är uppodlad. Här finns fornlämningar i form av bland annat bronsåldersrösen, gravfält och en fornborg. Huvudnäringar har varit fiske, sjöfart och båtbyggeri. Vid Skeberga gård drevs ett tegelbruk 1728-1870. Skeberga var tidigare en by och har medeltida anor. Nuvarande mangårdsbyggnad är från 1880. På Bromö var Bromö glasbruk i drift 1803-1879. Disponentvillan på Bromö, uppförd 1848, är ännu bevarad.

Fågelö kapell invid Fågelöviken norr om Torsö kyrka har ett öppet och blåsigt läge i odlingslandskapet. De öppna markerna bryts här och var av skog. Något hundratal meter söder om kyrkan ligger Fågelö gård, som nu ägs av Skara stift. Huvudbyggnad är nybyggd, men med vitmålade flyglar från ca 1875. Till gården hör även ett rödmålat magasin från ca 1880. Det timrade magasinet i två våningar har tegeltak.
Ca en halv km nordväst om kapellet är en ödekyrkogård. Här stod ett kapell från medeltiden till 1698, då det ersattes av ett annat kapell. 1882 revs även detta. Väster om kapellet är en parkeringsplats med en ekonomibyggnad, klädd med mörk träpanel.
Kyrkan används idag företrädesvis under sommaren.