Stäng fönster Mariestad kn, ULLERVADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ULLERVADS KYRKA - Ullervad ligger 6 km sydöst om Mariestad. Till Tibro är 38 km och till Moholm 13 km. Mitt genom socknen skär Tidan på sin väg mot Vänern i nordväst. Socknen består huvudsakligen av slättbygd, men med skog i bland annat nordöst. Här finns ca 40 fornlämningar, såsom stensättningar och domarringar. Ullervad hade under medeltiden ett strategiskt läge och hade under en period på 1500-talet stadsrättigheter. Förutom jordbruk var handel och hantverk tidiga viktiga näringar. Vattenkraft från Tidan har utnyttjats för bland annat kvarnar, stampar, smedjor och sågar. Vid godset Trilleholm fanns redan under 1600-talets mitt ett pappersbruk. Ett ullspinneri, anlagt 1891, finns ännu kvar. Idag utgör Ullervad en viktig förort till Mariestad. Här finns bland annat skola och äldreboende.

Ullervads kyrka är mycket högt belägen på en moränås. I öster och söder breder den till stor del uppodlade Vadsboslätten ut sig. Kyrkan ligger i östra delen av tätorten, i närheten av prästgård, äldre skola mm. Strax norr om kyrkan går väg 201 mot Mariestad. På motsatt sida av vägen, norr om kyrkan, ligger en lada med delvis murad nederdel och i övrigt av rödmålat plank. Öster om ladan ligger före detta prästgården. Den rödmålade träbyggnaden i schweizerstil är byggd 1874. Mellan kyrkogården och väg 201 är en grässlänt samt en liten körväg. Ett stycke väster om kyrkogården finns en före detta skola, byggd, 1873. Här hystes under de fem första åren länets första folkhögskola. Fram till sen tid har skolan härefter fungerat som folkskola. Byggnaden är timrad, brädfordrad och rödmålad samt försedd med veranda.

Utmed östra kyrkogårdsmuren går en mindre tillfartsväg och i nordöst är ett garage. Byggnaden har sadeltak med , röd träpanel och brunmålade dörrar. Utmed västra kyrkogårdsmuren går en annan väg, som leder förbi ett äldreboende i väster och fram till en vändplats nordväst om kyrkan. Äldreboendet består av envåningslängor med vitt fasadtegel. Mitt för äldreboendet, i höjd med kyrkogårdens huvudingång, är en parkeringsplats. Sydväst om kyrkan, på motsatt sida av uppfartsvägen, ligger kyrkans ekonomibyggnad från ca 1990-talet. Byggnaden, med vit träpanel, har flackt sadeltak med gråmålad plåt.