Stäng fönster Mariestad kn, BREDSÄTERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BREDSÄTERS KYRKA - Bredsäters kyrka är belägen i Bredsäters socken ca 10 km sydväst om Mariestad. Landskapet är skogbevuxet i väster, uppodlat i öster. Genom socknen passerar järnvägen Kinnekullebanan och väg E20. Sockeninvånarnas huvudnäring har varit jordbruk. I socknen finns ett par större gårdar, bland annat Svaneberg, ett kort stycke öster om kyrkan.

Kyrkan har ett öppet läge i odlingslandskapet omedelbart norr om landsvägen mellan Björsäter i nordöst och Forshem i väster. Kyrkogården omges på alla sidor av åkrar. Utmed västra kyrkogårdsmuren rinner en bäck, kantad av träd och buskar. Det finns även en bro över vägen. Alldeles utanför västra kyrkogårdsmuren växer en mycket gammal ek.

Man når kyrkogården via en liten avfartsväg som går utmed södra kyrkogårdsmuren. I nordväst är en mindre parkeringsplats och i öster en ekonomibyggnad. På motsatt sida av landsvägen, ca en halv km i söder ligger en före detta folkskola från 1920-talet. Denna har gulmålad träpanel och frontespis. I nordväst, på andra sidan bäcken, ligger Nolgården. Nuvarande manbyggnad har en putsad manbyggnad och ett äldre rödmålat timrat magasin. Angränsande till denna gård är en rödmålad äldre gårdsbyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, möjligen uppförd på 1980-talet, är klädd med röd locklistpanel och har vita snickerier samt sadeltak med enkupigt tegel.