Stäng fönster Mariestad kn, FÄREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FÄREDS KYRKA - Färeds socken är den minsta i Mariestads kommun och belägen 25 km nordöst om Mariestad och ca 10 km nordväst om Töreboda. I öster ligger den vidsträckta Fredsbergs mosse. I söder gränsar socknen till sjön Ymsen. Landskapet utgörs av småbruten odlingsbygd. Mitt i socknen ligger Färeds mosse. Den huvudsakliga näringen har varit jordbruk. Kyrkan ligger på västra sluttningen av en delvis skogbevuxen moränås, ett par hundra meter söder om landsvägen mellan Hassle i väster och Fredsberg i öster. Kyrkan omges i väster och söder av odlingsmark med skog i fonden. En mindre körväg från norr, kantad av byggnader, leder till kyrkan och fortsätter härefter mot ett par mindre gårdar i söder. Vägen slutar att vara allmän i höjd med kyrkan. I nordöst gränsar kyrkogården till en vitmålad villaträdgård, inramad av en kallmurad stenmur. I kyrkbyn ingår även två skolbyggnader. En skola från 1859 omdanades 1930 till lärarbostad. Omedelbart sydöst om kyrkogården, på andra sidan vägen, ligger en äldre, timrad och omålad bod med tegeltäckt sadeltak. Mellan vägen och kyrkogården är en mindre parkeringsplats. En grusgång, kantad av lövträd, leder från parkeringsplatsen till kyrkogården.

FÖRE DETTA SKOLA - Nuvarande skolbyggnad uppfördes 1930. Den har rödmålad locklistpanel, vita snickerier samt tegeltäckt sadeltak. Idag inryms församlingshem i skolan.