Stäng fönster Mariestad kn, LUGNÅS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
LUGNÅS KYRKA - Lugnås socken ligger en dryg mil sydväst om Mariestad. I socknens östra del finns platåberget Lugnåsberget. Här har funnits kvarnstensindustri sedan medeltiden, men med sin storhetstid under 1800-talet. Socknen utgörs till största delen av skogsmark. I socknen, som idag genomkorsas av järnvägen Kinnekullebanan och E20, finns också sjön Vristulven. Lugnås kyrkby är belägen på det huvudsakligen uppodlade krönet och västra sluttningen av Lugnåsberget. Väster om E20 ligger Lugnås stationssamhälle med villabebyggelse.

Kyrkan är mycket högt belägen i den till stor del utskiftade kyrkbyn på Lugnåsbergets krön och med milsvid utsikt. En kort period, 1147-1151, skall på berget ha funnits ett cistercienskloster innan munkarna slogs sig ner i Varnhem. Utmed västra kyrkogårdsmuren går en landsväg mot Björsäter i nordväst och mot Ek i sydöst. Vägen gör en böj mot öster i höjd med kyrkogårdens sydvästra hörn och följer härefter södra kyrkogårdsmuren. Ett stycke öster om kyrkan ligger en fornborg samt Minnesfjällets före detta kvarnstensindustri som numera är museum. Väster om kyrkogården ligger några villor utmed vägen och i söder, på motsatt sida av landsvägen, finns en gård med vit mangårdsbyggnad av trä. Omkring en halv km nordöst om kyrkogården ligger en äldre gård i tvåvåningar. Boningshuset har röd panel och vit veranda och lunettfönster. Till gården hör ett timrat magasin. Kyrkogårdens parkeringsplats, norr om kyrkogården, når man via en avfartsväg från sydöst.