Stäng fönster Mariestad kn, UTBY KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
UTBY - Utby socken ligger en knapp mil söder om Mariestad. Socknen består av åkermark i öster och väster och av ett skogsbälte i mittpartiet. I socknen ligger Högmossen och Jula mosse. Förutom jord- och skogsbruk har torvbrytning varit en viktig näring under första halvan av 1900-talet. I socknen ligger två byar, Jula och Utby kyrkby. I Jula stationssamhälle har efter 1874 funnits smedja, tjärfabrik, post, affär. Utby kyrkby i socknens sydvästra del innehåller bland annat före detta skola samt gårdar från 1800-talets senare del. Före detta skolan (numera församlingshem), ett stycke väster om kyrkan, uppbyggdes 1882. Byggnaden i schweizerstil är klädd med rödmålad träpanel och har kraftigt utskjutande tak.

Utmed södra kyrkogårdsmuren går en landsväg mot Tidavad. Mellan vägen och kyrkogården är en mindre parkeringsplats. I parkeringsplatsens västra del ligger en äldre ekonomibyggnad. Strax öster om kyrkan passerar väg 201 mellan Ullervad i norr och Moholm i söder. Sydväst om kyrkan ligger gården Kyrketorp, vars huvudbyggnad är klädd med gul träpanel. I norr gränsar kyrkan till en uppfartsväg och på motsatt sida ligger två boningshus, ett med röd och en med gul träpanel. I nordväst ligger en rödmålad lada.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen uppförd vid 1900-talets mitt är klädd med grå träpanel och har ett pulpettak.