Stäng fönster Mariestad kn, ENÅSA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ENÅSA KYRKA - Enåsa socken är belägen ca 15 km nordnordöst om Mariestad och invid Vänerns östra strand. Genom socknen, huvudsakligen bestående av lerslätt, flyter Friaån, även kallad Börstorpsån. Järnvägen Kinnekullebanan, tidigare kallad Västgötabanan, skär genom socknen. Huvudnäringar har varit jordbruk och skogsbruk. Socknen har dominerats av ägarna till Börstorps slott, beläget strax norr om kyrkogården. Huvudbyggnaden, väl synlig härifrån, är uppförd av sten 1646 och ombyggdes på 1850-talet. Två flyglar är troligen från 1600-talets senare del. Slottet omges av en park.

Kyrkan ligger på krönet av en ås, väster om väg 26 mellan Hassle och Gullspång. Vägen passerar, omedelbart norr om kyrkan Börstorpsån. Den tidigare bebyggelsen i Enåsa medeltida kyrkby, belägen på åsen, revs under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Byns gårdar var från 1600-talet och till 1905 i Börstorps ägo. Idag ligger kyrkan helt ensam. Kyrkogården omges av öppen betesmark. Man når kyrkan via en uppfart norr respektive söder om kyrkan , en rest av den äldre landsvägen. Utmed avfartsvägen finns även parkeringsplatser och utmed södra kyrkogårdsmuren en liten rastplats. Omedelbart nordväst om kyrkogårdsmuren finns en liten byggnad, möjligen en äldre ekonomibyggnad.

EKONOMIBYGGNAD - Det rödmålade trähuset täcks av en pulpettak med plåt.