Stäng fönster Mariestad kn, TIDAVADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
TIDAVADS KYRKA - Tidavads socken är en av Mariestads kommuns minsta socknar. Socknen genomflyts av än Tidan på sin väg mot Vänern i norr. Huvdunäring är och har varit jordbruk. Samhället innehåller, förutom kyrka, bland annat skola och lanthandel. Här finns fornlämningar bland annat i form av domarringar och en runsten.

Kyrkbyn är belägen i norra delen av Tidavads samhälle, där den så kallade Tidavads ö som höjer sig i landskapet. Strax öster om kyrkogården passerar vägen mellan Låstad och Ekby, mot vilken kyrkogården sluttar brant. Ett stycke söder om kyrkan går upp en mindre väg mot nordväst. Alldeles nordöst om kyrkogården passerar vägen en bro över ån Tidan.

Öster om kyrkan, utmed vägen, finns en parkeringsplats. I norra delen av parkeringsplatsen finns en före detta småskola, som nu är församlingshem, den så kallade Kyrkstugan. En grind från kyrkogården leder till ett före detta kyrkstall i väster. I sydväst ligger en gulmålad gård med snickarglädje, Frälsegården.

Närmast i söder gränsar kyrkogården till en före detta handelsbod med tillhörande magasin samt i sydväst till en före detta folkskola. Söder om dessa byggnader går en liten genväg från landsvägen till kyrkboden. Den timrade handelsboden och dess magasin från 1800-talets mitt är försedda med vit locklistpanel och spröjsverk. Folkskolan, från 1924, har frontespis och rödmålad locklistpanel. Till skolan hörde en ännu bevarad lärarbostad.

KYRKSTUGAN / FÖRE DETTA SMÅSKOLAN - Den långa byggnaden i en våning är klädd med rödmålad locklistpanel och har ett sadeltak med betongpannor. Mot söder är en pardörr med spegelfyllning nedtill och med glasade och dekorativt spröjsade rutor upptill. Över dörren finns lunettfönster. Skolan uppfördes på 1860-talet.

KYRKSTALL - Byggnaden, som idag används som förråd, är timrad och rödmålad med svarta dörrar och mot öster en liten lucka.