Stäng fönster Mariestad kn, LÅSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LÅSTADS KYRKA - Låstads socken ligger i södra delen av Mariestads kommun, ca 20 km söder om Mariestad och 20 km norr om Skövde Större delen av socknen är uppodlad. Bebyggelsen ligger samlad utmed långsmala rullstensåsar i nord - sydlig riktning. Huvudnäring har varit jordbruk. Socknen har dominerats av Katrinebergs gods i socknens östra del. Gården anlades på 1600-talet och nuvarade mangårdsbyggnad är från 1700-talet.

Idag passerar länsväg 26 mellan Skövde och Mariestad genom socknen, strax öster om Låstads kyrkby. Bebyggelsen i kyrkbyn är utsträckt utmed landsvägen mot Timmersdala i söder och Jula i norr. Vägen, som ingick i det medeltida Eriksgatassystemet, följer en grusås. Norr om byn ligger den gamla Gästgivaregården, uppförd i schweizerstil. Kyrkan är belägen i södra delen av radbyn. Utmed vägen i väster är en smal parkeringsplats. I norr gränsar kyrkogården till en före detta folkskola och i söder till en villa. Villan har valmat sadeltak och gul träpanel.Strax norr om kyrkogården ligger Småskolan från 1930. I öster breder Vadsboslätten ut sig.

FÖRE DETTA FOLKSKOLA - Den före detta skolan från 1912 innehöll även lärarbostad. Den fungerar idag som församlingshem. Den stora byggnaden är uppförd i vinkel och klädd med vit träpanel, ca en meter närmast marken liggande och häröver stående. Sadeltaket är något svängt. Byggnaden omges av en grusplan och kompletteras av ett rött uthus.