Stäng fönster Mariestad kn, ODENSÅKERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
ODENSÅKER - Odensåker socken är belägen i det centrala Vadsbo, väster om fågelsjön Östen. Mellan sjön och kyrkan, i norr avgränsat genom ån Tidan, finns Logårdens naturreservat. Här låg före laga skifte 1856 en stor del av Odensåkers by. I övrigt bryts uppodlade lerslätter av skogbeväxta moränryggar. Här finns järnåldersgravfält, vid sjön stenåldersboplatser och ett stort bronsåldersröse bland annat. Tvåhundra meter väster om kyrkan är ett stort gravfält från järnålderns senare del. I byn finns prästgård samt hembygdsgård, som är byggnadsminnesförklarade.

Kyrkbyn utgörs av en mycket välbevarad och autentisk radby utmed landsvägen mellan Binneberg i söder och Trästena i norr. Kyrkan är högt belägen strax öster om landsvägen. Väster om kyrkan, nedanför höjden och på båda sidor av landsvägen, ligger Klockarebolet med boningshus och ekonomibyggnader i det närmaste oförändrade sedan 1700-talet. Gårdens byggnader, idag hembygdsgård, är mestadels timrade med vasstäckta tak. Någon byggnad är uppförd i skiftesverk. På motsatt sida av landsvägen och en bit från denna, ligger prästgården. Den uppfördes ursprungligen ca 1800, men är tillbyggd och förändrad i flera etapper, men präglas framför allt av förändringar gjorda 1919. Ett kort stycke norr om kyrkan går en avtagsväg upp mot Böja i väster. Kyrkan gränsar i väster närmast till Fridhem, en enkelstuga med uthus, tillhörande Klockarebolet. I söder ligger Sörgården, som är en villa med ljus, rikt utsirad träpanel från 1910. I norr ligger bland annat ett sockenmagasin, som disponeras av hembygdsföreningen.

Från landsvägen i väster leder, via en dubbel smidesgrind, en smal körväg över en "kyrkbacke" till kyrkogården. Vägen är i sin östra del uppbyggd på natursten. Omedelbart nordväst om kyrkogården finns en mindre parkeringsplats, varifrån en ramp leder mot huvudingången i söder. En större parkeringsplats till kyrka och hembygdsgård är belägen utanför den nedre grinden, på andra sidan landsvägen.