Stäng fönster Mariestad kn, MARIESTADS DOMKYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
MARIESTADS DOMKYRKA - 1583 anlades Mariestad av hertig Karl, blivande Karl IX. 1584 blev Mariestad och Leksberg eget pastorat. 1614 blev staden prebende åt rektorn vid Mariestads skola, för att åter 1687 läggas under kyrkoherden i Mariestad. 1724 blev den åter rektorns prebende och slutligen 1827 eget pastorat.

Mariestad var säte för superintendenten och stiftsstad över Värmland och delar av norra Västergötland till 1647. Kungsgården Tunaholm, som var knuten till den äldsta kyrkan, fick senare namnet Marieholm. Marieholm var residens till 1997.

Domkyrkan ligger i Gamla Stan - omgiven av träbyggnader, varav många från 1700-talet. Gamla Stan är placerad på en höjd nära hamnen utmed Vänerns södra strand. Alldeles sydöst om Gamla Stan har ån Tidan sitt utlopp i Vänern, som här bildar en mindre vik. Gamla Stan omges av vatten i såväl söder och öster som i norr.

Kyrkan gränsar i norr till Norra Skolan. Mellan skolan och kyrkan ligger en mindre parkeringsplats. Omedelbart väster om kyrkoråden går den smala Kyrkogatan. I söder, på motsatt sida av Prästgårdsgatan, ligger kyrkoherdebostaden. Öster om prästgården finns församlingshemmet med pastorsexpeditionen. Något hundratal meter öster om kyrkogården passerar Nygatan i nord - sydlig riktning. Strax norr om kyrkan, byter Nygatan namn till Hamngatan, svänger mot öster och följer härpå Tidans utlopp mot söder.

NORRA SKOLAN - Norra skolan närmast kyrkan består av en tvåvånig länga i öst-västlig riktning och en länga mot norr, parallell med Nygatan i öster. I hörnet i sydöst är en trevånings, smalare byggnadskropp. Byggnadens fasad är slätputsad och vit med kvaderstensristningar i bottenvåningen. Bottenvåningen har mestadels rektangulära, gulmålade fönster och övervåningen rundbågiga. Sadeltaket är täckt med plåt.

FÖRSAMLINGSHEMMET - Församlingshemmet uppfördes troligen 1958.

KYRKOHERDEBOSTADEN - Kyrkoherdebostaden söder om kyrkan är från 1700-talet med påbyggd övervåning från ca 1850.