Stäng fönster Mariestad kn, BJÖRSÄTER KYRKA, SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BJÖRSÄTER - Björsäters socken, ca 10 km sydväst om Mariestad, är belägen söder om Björsätersviken i Vänern. Viken avgränsas mot väster genom Viksnäsudde. Landskapet är till allra största delen uppodlat och består i norr av lerslätter . Här finns bland annat tre stenåldersboplatser och flera järnåldersgravfält. Huvudnäring har varit jordbruk, skogsbruk och fiske samt på senare tid en båtfabrik, charkuteri- och persiennfabriker. Järnvägen Kinnekullebanan och E20 korsar socknen. Bebyggelsen är koncentrerad till Björsäters kyrkby, Prästkvarn sydöst om E20 och kring Sjöberg och Fjäll i nära Vänern. Sjöbergs säteri har anor från 1600-talet och corps de logiet fick sitt nuvarande utseende under 1800-talet. Det kompletteras av bland annat två flyglar, samt samtida stall och lagård. I Prästkvarn finns en skolbyggnad från 1926.

Björsäters välbevarade radby är ett Riksintresse. Den ligger på en nord-sydligt orienterad rullstensås. I byn finns många mangårdar med 1800-talskaraktär. Björsäters kyrka, väster om landsvägen, omges närmast i norr av en tvåvånings vit byggnad med vit träpanel och i nordöst av prästgården. Söder om den ursprungliga kyrkogården finns en parkeringsplats, som även betjänar den nybyggda pastoratsgården. Pastoratsgården är i sin tur belägen söder om parkeringsplatsen och omges i söder av ett förhistoriskt gravfält. Omedelbart öster om kyrkan, på motsatt sida av vägen ligger en ekonomibyggnad samt en helt ny kyrkogård med tillhörande parkeringsplats. Mitt emot pastoratsgården ligger en rödmålad länga av trä. Omkring en halv km söder om kyrkan finns en före detta komministerbostad från 1920-talet. Björsäters by är i söder sammanhängande med Lugnås före detta stationssamhälle.

NYA KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården, anlagd 1979, avskärmas från parkeringsplatsen genom en inhägnad av mursten. En grind leder in från söder. Kyrkogården indelas i kvarter genom låga häckar. I södra delen finns en minneslund.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en tvåvåningsbyggnad, troligen uppförd 1756. Fasaden är klädd med rödmålad träpanel och över träportalen finns ett lunettfönster. I trädgården finns även före detta drängstuga och brygghus.

PASTORATSGÅRD - Pastoratsgården är troligen byggd på 1970-talet. Det är en envånings vinkelbyggnad med rödmålad träpanel och vitmålade snickerier. Byggnaden innehåller pastorsexpedition och samlingslokaler.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden från 1969 är kvadratisk, byggd i en våning och klädd med rödmålad träpanel. Byggnaden innehåller personalutrymmen och toaletter mm.