Stäng fönster Mariestad kn, LYRESTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
LYRESTADS KYRKA - Lyrestads socken är belägen ca 20 km nordöst om Mariestad och 10 km sydväst om Hova. Socknen är den största i Mariestads kommun. I väster ingår ett stycke av Vänerns strand. En stor del av marken består av bitvis flackt skogslandskap och i övrigt av jordbruksmark. Friaån (Börstorpsån) och Göta Kanal genomflyter Lyrestad. Bland fornämningarna kan nämnas skeppssättningar, en fornborg och en bildrunsten i Rogstorp. Två järnvägssträckningar och E20 löper genom socknen. Huvudnäringar har varit småindustri, båtindustri samt jord- och skogsbruk. Förutom tätorten Lyrestad finns ett samhälle i Sjötorp.

Kyrkan är belägen i sydvästra delen av en Lyrestads kyrkby, nordväst om huvudgatan. Genom byn, något hundratal meter nordöst om kyrkan, korsar vägen Göta Kanal via en vridbar bro. I anslutning till bron ligger en gulmålad brovaktarstuga. Strax norr om kyrkan passerar även järnvägen Göteborg - Stockholm och i söder går den livligt trafikerade E20. Söder om kyrkogården, på motsatt sida bygatan, är en mindre parkeringsplats och strax söder om denna ligger församlingshemmet. I sydväst finns även den före detta prästgården. Omedelbart väster om kyrkogården rinner Friaån, som utgör gräns mot en större gård, troligen en stomgård. Utmed den östra kyrkogårdsmuren går en körväg, som sedan fortsätter mot norr.

FÖRE DETTA PRÄSTGÅRD - Den rödmålade träbyggnaden från ca 1910 är byggd i två våningar och försedd med frontespis. I trädgården ligger ett timrat tiondemagasin på stemplintar.