Stäng fönster Mariestad kn, HASSLE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HASSLE KYRKA - Hassle socken är en av de största i Mariestads kommun och belägen ca 10 km nordnordöst om Mariestad nära Vänerns östra strand. Kyrkan omges till största delen av uppodlad lerslätt. Genom socknen skär bland annat E20. Socknen är fornlämningsrik med bland annat stenåldersbosättningar och gravar från brons- och järnålder. I socknen har funnits flera bybildningar, bland annat den fram till år 1900 oskiftade byn Fåleberg, Nolhassle och Hasslerör. I Hasslerör, strax söder om kyrkbyn, har funnits tingsställe och gästgiveri. Här växte ett stationssamhälle fram med anläggandet av Västgötabanan (numera benämnd Kinnekullebanan). Huvudnäringen har varit jordbruk, men i socknen har även funnits ett andelsmejeri och ett ångbryggeri.

Norr om kyrkan och utmed landsvägen ligger Nolhassles välbevarade kyrkby. I byn ingår flera gårdsanläggningar, bland annat ett före detta kyrkoherdeboställe. Byn är högt placerad på en grusås väster om länsväg 26. Kyrkan nås via en körväg från väg 26, vilken följer södra kyrkogårdsmuren och sedan fortsätter mot väster. Utmed östra kyrkogårdsmuren är en parkeringsplats. I söder, öster och väster omges kyrkogården av öppen odlingsmark. Söder om kyrkogården, på motsatt sida av körvägen, är en uppbyggd liten gräskulle med en rest sten till minne av Gustav V´s besök här 1910. I väster finns en parkeringsplats och i anslutning till denna två rödmålade ekonomibyggnader av trä med sadeltak.

FÖRE DETTA PRÄSTGÅRD - Den gulmålade timrade huvudbyggnaden från 1820-talet har locklistpanel, portal med överljus, rundbågslist och tegeltäckt sadeltak. Huset är numera församlingshem. Till gården hör även en timrad bod, stall och ladugårdar från 1800-talet och det tidiga 1900-talet samt arrendatorsbostad och gäststuga, byggda i schweizerstil omkring 1880. Närmast kyrkogården, på en kulle krönt av ett järnkors, ligger en minneslund inramad av buskar.