Stäng fönster Mariestad kn, BERGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
BERGA KYRKA - Berga socken är belägen nära Vänerns östra strand ca 10 km nordöst om Mariestad. Landskapet utgörs till största delen av bevuxen moränmark och i öster av uppodlad slätt. Socknen genomkorsas av järnvägen Kinnekullebanan. Bebyggelsen är tämligen utspridd men strax öster om kyrkan finns en samlad bybildning utmed byvägen.
Socknen har dominerats av godset Hassle-Säby, vars ägare även betytt mycket för kyrkans utformning och inredning. Godset har medeltida anor. Nuvarande huvudbyggnad, med pilastrar och tympanon, är uppförd 1835. På gården har funnits ett tegelbruk.
Kyrkan är belägen söder om den öst - västligt orienterad äldre landsvägen mot Hassle. Söder om kyrkan ligger ett stort järnåldersgravfält. Något hundratal meter väster om kyrkan ligger en gård med vit huvudbyggnad och faluröda ekonomibyggnader. Kyrkogårdens huvudingång i väster vetter mot en parkeringsplats mot vägen. I parkeringsplatsens nordöstra hörn ligger en ekonomibyggnad /ett garage med röd träpanel och tegeltäckt sadeltak. I norr, på motsatt sida av byvägen, ligger en gårdsbildning med huvudbyggnad, klädd med gul träpanel och en timrad, rödmålad flygel från 1800-talet.