Stäng fönster Mariestad kn, MARIEHOLMSKYRKAN KYRKOMILJÖ, LEKSBERG, Västra Götaland

Beskrivning
MARIEHOLMSKYRKAN- Marieholmskyrkan ligger i bostadsområdet Marieholm, ca två km norr om Leksbergs gamla kyrkby och i södra delen av Mariestads tätort. Öster om Marieholmsområdet ligger bostadsområdena Radbyn, Lockerud och Bråten. Dessa, liksom Marieholm, växte upp på huvudsakligen 1960-talet och är numera är hopväxta med Mariestad.

Södra delen av Marieholmsområdet är framför allt bebyggt med villor och den norra delen med flerbostadshus. I området ligger en skola, Kronoparksskolan och ett äldreboende, Myran, butik samt kyrka.

Distriktskyrkan Marieholmskyrkan uppfördes 1972. Samtidigt byggdes, sydväst om kyrkan, ett mindre köpcentrum. Idag återstår av detta framför allt en större livsmedelsbutik. I söder gränsar kyrkan till äldreboendet Myran, uppfört av ljusrött fasadtegel vid 1980-talets slut. Mellan kyrkan och äldreboendet är en asfalterad gång /cykelväg. I öster är en gräsplan och härefter vidtar ett område med flerbostadshus. Även mellan bostadsområdet och gräsplanen är en gång/cykeläg i nord- sydlig riktning. Något hundratal meter från kyrkan passerar genomfartsleden Marieforsleden i nästan sydväst - nordöstlig riktning. Strax väster om kyrkan ändras dess riktning istället till nordvästlig - sydöstlig. Närmast nordöst om kyrkan passerar Drottnings Kristinas väg. Kyrkan nås från Drottning Kristinas väg och Marieforsleden via en avfart i nordväst. Avfarten leder till den stora parkeringsplatsen mellan kyrkan, butiken och äldreboendet. En speciell parkeringsplats för kyrkan finns även norr om kyrkobyggnaden.