Stäng fönster Mariestad kn, GRANGÄRDET - SÖDRA BEGRAVNINGSPLATSENS KAPELL , Västra Götaland

Beskrivning
MARIESTADS SÖDRA BEGRAVNINGSPLATS - 1583 anlades Mariestad av hertig Karl, blivande Karl IX. 1584 blev Mariestad och Leksberg eget pastorat. 1614 blev staden prebende åt rektorn vid Mariestads skola, för att åter 1687 läggas under kyrkoherden i Mariestad. 1724 blev den åter rektorns prebende och slutligen 1827 eget pastorat.
Mariestad var säte för superintendenten och stiftsstad över Värmland och delar av norra Västergötland till 1647. Kungsgården Tunaholm, som var knuten till den äldsta kyrkan, fick senare namnet Marieholm. Marieholm var landhövdingsresidens till 1997.
Södra begravningsplatsen ligger i stadsdelen Grangärdet, ca två kilometer sydöst om Mariestads centrum. Begravningsplatsen är belägen omedelbart öster om genomfartsleden Sandbäcksvägen. Norr om begravningsplatsen passerar Muggebovägen, i väster går Bäckaskogsvägen och strax söder om Hagagatan. Mitt emot Muggebovägen ligger Katrinefors bruk, grundat 1872 och idag ägt av Metsä Tissue AB. I öster och väster finns i övrigt huvudsakligen villor från 1930- 1940-talet och i norr flerbostadshus, troligen från 1940-talet.