Stäng fönster Ale kn, STARRKÄRRS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Starrkärrs socken är belägen vid Göta älvs östra sida, drygt två mil nordöst om Göteborg. I anslutning till älvdalens tätbebyggda kommunikationsstråk ligger samhällena Älvängen, Nol och Alafors. Mot öster stiger terrängen och landsbygden tar vid med småbrutna dalbygder mellan skogsklädda bergshöjder. Kulturlandskapet är här kontinuerligt format med bybildningar sannolikt från övergången mellan brons- och järnålder.

Socknens gamla bycentrum vid kyrkan är belägen centralt i socknen på en höjdsträckning i ett öppet odlingslandskap. Bebyggelsen i kyrkbyn kan följas tillbaka till medeltiden då socknen var moderförsamling i Starrkärrs gäll med annexen Kilanda, Nödinge och Östad. Förutom kyrkan utgörs kärnan i detta traditionella sockencentrum av prästgården, lönebostället och ett äldre skolhus.

Prästgården uppfördes 1907 och används som församlingshem sedan ca 1986. Denna byggnad är klädd i profilerad locklistpanel och har ett tegeltäckt sadeltak. Prästgården med tillhörande ekonomibyggnader är av Älvsborgs länsmuseum utvärderad år 1996 som en kulturhistoriskt värdefull och viktig del i bebyggelsemiljön kring Starrkärrs kyrka.