Stäng fönster Helsingborg kn, FRILLESTADS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Frillestad ligger på en höjdsträckning i ett öppet, böljande fullåkerslandskap. Kyrkorna ligger tätt i området med bara ett par kilometer till Välluv kyrka i väster och Bårslövs kyrka i söder. På längre avstånd i norr och nordost ligger Hässlunda, Mörarp och Kropp. Liksom Hässlunda by var Frillestad redan före skiftena en utspridd bebyggelse vilket är typiskt i denna del av Skåne. Väster och sydost om byn låg tidigare mossmarker som numera är utdikade. I en handskrift från 1600-talet omtalas en backe öster om kyrkan, kallad Bålbacken (”Baalsbacken”) där trollkvinnor avrättades genom att begravas levande i jorden. Enligt tradition har det funnits en träkyrka cirka 1 kilometer nordost om byn men det finns inga arkeologiska belägg för detta. Trots närheten till Helsingborgs stad och dess infarter har Frillestads by ännu en påfallande lantlig karaktär. Bykärnan består av kyrkan, prästgården från 1800-talet, en skola från omkring 1900 och en lärarbostad från 1930 samt en församlingsgård från samma tid.