Stäng fönster Helsingborg kn, HÄSSLUNDA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Hässlunda ligger cirka en mil sydost om Helsingborgs stadskärna i kommunens högst belägna delar. Längre tillbaka har landskapet dominerats av fäladsmarken och Tjutehed som sträckte sig från Hasslarp till Kropp i söder. Tre dommarringar finns i området vilka har daterats till yngre järnålder, en period som annars avsatt få spår i Helsingborgsområdet. Järnåldersgravarna kan tyda på att en permanent bosättning har funnits i området vid denna tid.

Under 1700-talet bestod Hässlunda av 20 gårdar oregelbundet utspridda i byn. Kyrkan låg i byns östra utkant mellan utmarken, fäladen, och inägorna. 1800-talets enskifte påverkade inte byn i någon större utsträckning då endast fyra gårdar flyttades ut. Genom utdikning på 1800-talet skapades ett fullåkerslandskap med mycket få spår av det äldre jordbrukslandskapet. Byn består numera av en utsträckt bebyggelse längs gamla Tågarpsvägen och utspridda gårdar. Sydost om kyrkan ligger prästgården från 1864 och söder om kyrkan ligger klockaregården. Tre skolhus finns också i byn, det äldsta uppfört vid 1800-talets andra hälft och det senaste under tidigt 1900-tal.