Stäng fönster Skellefteå kn, SANKT ÖRJANS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
I Åkerlunds byggnadsplan för Örjansberget placerades ett bågformigt kvarter med kyrka i ena änden och skola i den andra snett emot övrig kvartersbebyggelse, vilket skapade en platsbildning framför kyrkan och effekten att kyrkan blev en viktig fondbyggnad i slutet av de tre gator som möts där. John Åkerlund, som även ritade kyrkan, studerade alltid besökarens möte med byggnaden och byggnadens möte med sin plats. Det är särskilt tydligt just här i Skelleftehamn. Kyrkan omges helt av en gräsbevuxen kyrkotomt, avgränsad med låga häckar och med naturvuxna tallar och björkar. På andra sidan Kyrkplan ligger det välbevarade församlingshemmet – Sankt Örjansgården – uppfört i gult tegel 1961. Fasaden pryds av en naturstensmosaik av Sankt Örjan och draken av konstnären Pär Andersson. Närmaste begravningsplats anlades i Sävenäs 1953. Innan dess jordfästes församlingsborna på Sunnanå kyrkogård i Skellefteå.