Stäng fönster Skellefteå kn, SKELLEFTEÅ LANDSFÖRSAMLINGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan och tillhörande begravningsplats är belägen 1 km väster om Skellefteå stad invid Skellefteälven. 150 m öster om kyrkan ligger församlingsgården och ytterligare 300 m österut återfinns Skellefteå kyrkstad (Bonnstan). Prästgården, numera stiftsgård med konferensanläggning, ligger 150 m nordväst om kyrkan. Begravningsplatsen är belägen dels omedelbart söder och öster om kyrkan, och dels längre västerut mot Klintforsån och på södra sidan av älven. Hela området, utom den sistnämnda begravningsplatsen, är en kulturmiljö av riksintresse (AC 20) och kyrkstaden är ett lagskyddat byggnadsminne. Bonnstan är en levande kyrkstadsmiljö med starka traditioner, bl.a. det välbesökta midsommarfirandet och valborgsmässofirandet. Kyrkvägen, på kyrkans västra sida, fortsätter söderut över Skellefteälven i Lejonströmsbron, som är landets längsta träbro öppen för biltrafik och ett lagskyddat byggnadsminne. Längs vägen ner mot bron ligger två tiondebodar från 1700-talets början.

Skellefteå socken bildades under 1320-talet. Ungefär samtidigt bildades Skellefteå landsförsamling som en utbrytning ur Bygdeå församling. Socknen var stor och innefattade från början även Piteå, Lövånger, Burträsk och Norsjö. Kyrkan sägs fortfarande vara en av landets största landskyrkor. Övriga kyrkor i Skellefteå lands-församling är Anderstorps kyrka, Sjungande Dalens kyrka och Sunnanå kyrka vilka alla är stadsdelskyrkor. Inom landsförsamlingen finns också Mobackenkyrkan och Sörböle kyrka som är samarbetskyrkor med Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS).