Stäng fönster Alingsås kn, HEMSJÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Hemsjö socken begränsas till stor del av sjöar, i söder Torskabotten, i väster Sävelången och Mjörn, i norr Stora Färgen och i öster Ömmern. Landskapet är starkt kuperat med höga skogsklädda bergsryggar och spridd odlad jord. Under senmedeltid dominerades jordägandet av skattehemman. Från norr till söder skär Europaväg 20 och Västra stambanan genom socknens västra del. Där finns även en stor mängd villor, uppförda av förmögna göteborgare omkring 1900 som sommarboende. Centralt i socknen ligger Bysjön, fordom kallad Hemsjön, vid vilken den gamla kyrkbyn och dess kyrkplats ligger. Där har legat en träkyrka från år 1700, som haft en medeltida föregångare. En knapp kilometer åt sydväst ligger den nuvarande kyrkbyn. Dess bebyggelse ligger något spridd kring vägen mellan Ingared och Edsås. Bebyggelsen utgörs av villor, gårdar och några radhus. Öster om vägen löper en kraftig ås på vars rand kyrkan är belägen med skola i sydväst samt församlingshem och f.d. kommunalhus i öster. Mellan båda sistnämnda ligger en gravhög från järnålder. En mindre väg löper längs kyrkogårdens norra sida och i söder är ett bergsparti med lövskog. I väster är en asfalterad parkeringsyta.

KYRKSKOLA - Kyrkskolan utgörs av tre byggnader. Den ursprungliga skolbyggnaden är ett timrat hus i 1 ½ plan från 1800-talets mitt med ljusgrå profilerad locklistpanel och gröna foder. Ovan porten är ett liggande fönster och en lunett. Porten har en klassicerande omfattning. Byggnadens flacka sadeltak stöds av en takfot med konsoler och täcks av tvåkupiga pannor. Denna byggnad är vänd mot norr. Sydväst om denna är i backen två längor från 1900-talets mitt sammanbyggda i vinkel med souterrängvåning. Fasaderna är klädda med beige locklistpanel och har stora korspostfönster. De flacka, valmade sadeltaken täcks av tvåkupigt lertegel. I öster är en postmodern byggnad med utbyggnad i vinkel. Fasaderna utgörs av vit, profilerad locklistpanel och sadeltaket täcks av betongpannor.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet utgörs av en postmodern länga i ett plan, uppförd 1983. Invid kyrkogården står ett annex som tillkom några år senare. Båda byggnaderna bär rödfärgad lockpanel och har vita foder, knutar och vindskivor. Fönstren är spröjsade. Taken täcks av betongpannor. Församlingshemmet bär sadeltak med valmad spets och har åt norr ett vindfång. Annexet utgörs av två längor, sammanlänkade av ett vindfång. Den västra har mot kyrkogården ett burspråk. Byggnadskropparna bär branta sadeltak.

F.D. KOMMUNALHUS - Det gamla kommunalhuset är uppfört kring 1900-talets mitt i 1 ½ plan med utbyggnad i vinkel på baksidan. Fasaderna utgörs av rödfärgad locklistpanel och fönstren har mittpost. Byggnaden bär sadeltak med täckning av tvåkupigt lertegel.