Stäng fönster Alingsås kn, LÅNGAREDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Långareds kyrka ligger sydväst om ett trevägskäl på sjön Antens östra sida, omkring 12 kilometer rakt norr om Alingsås fågelvägen. Vägarna norr om kyrkogården går åt väster och öster runt sjön och vägen längs kyrkogårdens östra sida leder söderut till Alingsås. Socknen fortsätter på andra sidan sjön där man på grund av avståndet till moderkyrkan under 1900-talet byggt ett församlingshem i Kvarnabo och en kyrka i Anten. Kvarnabo har anskaffat en kyrkbåt för att kunna ro över till Långareds kyrka som i gamla tider. Trakten är skogig och kuperad. Långareds by sträcker sig längs en ås med odlingsmarkerna i slänterna. Runt kyrkan är ett tydligt sockencentrum med affär/pizzeria i den gamla skolbyggnaden och röda byggnader av olika ålder där låg- och mellanstadium samt daghem inryms. Vid kyrkogårdens norra sida finns en mindre parkering och en sentida ekonomibyggnad. Landsvägen går mellan den gamla kyrkogården och en nyare del som sträcker sig utmed södra sidan av vägen åt nordöst. På andra sidan av den vägen ligger gårdar och villor samt prästgården. Söder om kyrkogården ligger församlingshemmet med asfalterade parkeringsytor. Väster om kyrkan stupar en brant ned till den mindre vägen åt sydväst. I slänten finns en lång trappa av slipers med grusade steg och träräcke. På andra sidan vägen finns en bollplan. Den äldsta kända kyrkan i trakten ska ha stått på en annan plats, på Lo Storegårdens mark. Kanske var det där kyrkans dopfunt från 1200-talet först stod.

EKONOMIBYGGNAD - Den nya ekonomibyggnaden med personalutrymmen uppfördes omkring 1986. Byggnaden är rektangulär, står på betongsockel och har en dörr på varje gavel. Den är byggd i traditionell stil med faluröd locklistpanel med tvåluftsfönster med mittpost; lufterna är spröjsade till tre rutor. På sydsidan finns två enluftsfönster. Dörrarna är enkla med träytan fräst likt stående mörkt brunmålad panel. Den västra dörren har en trätrappa och den östra en metallramp. Sadeltaket har enkupiga takpannor och hängrännor och stuprör av plåt.

FÖRSAMLINGSHEM - En svåröverblickad byggnad från omkring 1992 med många byggnadskroppar, alla med sadeltak täckta av enkupigt rött lertegel. Framsidan vetter åt parkeringen i norr och har en indragen entré mellan två utskjutande flyglar. Stilen är traditionell med profilerad faluröd locklistpanel, spröjsade fönster i profilerade fönsterfoder med understycken och sadeltak som har kontursågade taksparrar. Åt gräsmattan på baksidan finns ett glasat burspråk med verandakaraktär. Entréns utformning är iögonfallande: en tredelad port med fyra kvadratiska fönster i lodrät rad i varje sektion, allt i en renässansartad omfattning med prismatiska dekorer och cirklar. Hängrännor och stuprör är av vit plåt. Cementfiberskivor täcker sockeln.

TRAKTORGARAGE - En rektangulär byggnad från omkring 1986 tjänstgör bland annat som garage. Norrfasaden har ett enluftsfönster och en port. Fönster finns även på västgaveln. Fasaden har faluröd locklistpanel med vitmålade foder och knutar samt betonggrund. Dörren har två svartmålade blad med smal stående panel och metallvred. Sadeltaket täcks av enkupiga takpannor.