Stäng fönster Alingsås kn, ALINGSÅS, Västra Götaland

Beskrivning
Alingsås stad ligger i Säveåns dalgång, invid dennas utlopp i sjön Mjörn i väster. Dalgången omges av bergiga skogsområden. Staden kan betraktas som efterträdare till Ny-Lödöse som danskarna härjade 1611. Stadsprivilegier beviljades 1639 av drottning Kristina. Med grundandet av Jonas Alströmers manufakturverk 1723 kom Alingsås att bli Sveriges ledande industristad under detta sekel.
Stadskärnan utgörs av en rutnätsplan enligt 1600-talets principer. Bebyggelsen präglas av tvåvånings trähus, till stor del från 1800-talet. Genom kärnan löper Säveåns biflöde Gärdskeström. I kärnans västra hälft ligger Stora torget med rådhuset från 1700-talet. Mot torgets nordvästra hörn gränsar stadskyrkans tomt, vilken begränsas av Kungsgatan i söder, Drottninggatan i norr, Västra Kyrkogatan i väster och Östra Kyrkogatan i öster.

Landsförsamlingens kyrka ligger utanför stadskärnan, vid Säveån i norr, liksom Stads- och Landskyrkogården. Där är även gamla församlingshemmets och pastorsexpeditionens gula tegelbyggnader belägna, i anslutning till prästgården. Mellan Landskyrkan i öster och Stadskyrkogården i väster ligger Brunnsparken. Stadskärnan är klassad som riksintresse.