Stäng fönster Alingsås kn, ÖDENÄS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Ödenäs socken utgörs av en höglänt skogsbygd med starkt kuperad terräng. I väster utgör den långsmala sjön Ömmern gräns och i norr sjön Nären. I öster ligger sjön Ören. Mellan dessa sjöar reser sig en ås till en höjd av 213 meter över havet. Denna sträcker sig från sydväst till nordost. Åsen är till sin norra del uppodlad kring den kyrkby som där är belägen. Under medeltiden anges Ödenäs som annex till Alingsås. Några skriftliga belägg för att det då var en socken föreligger ej. Längs åsen och genom kyrkbyn löper en mindre väg mellan Edsås i norr och Hindsås i söder. Byn har en långsträckt utbredning längs en bygata som till sin nordöstra del är påfallande välbevarad med kantande stengärdesgårdar. Större delen av de marker som skjuter ut från densamma är också kantade av stengärdesgårdar. Bebyggelsen utgörs av såväl manbyggnader från 1800-talets andra hälft som villor från 1900-talets andra hälft. Kyrka och kyrkogård är centralt belägna, direkt sydost om bygatan där denna går över i den anslutande, asfalterade vägen från Edsås i norr. På motsatt sida bygatan ligger skola, hembygdsgård och församlingshem. En f.d. skolbyggnad ligger ett stenkast nordost om kyrkan. Alldeles söder om kyrkogården står en mindre bod.

SKOLA - Skolan i 1 ½ plan är uppförd under 1800-talets andra hälft. Fasaderna är klädda med beige, profilerad locklistpanel och korspostfönster. Halvvåningen har liggande fönster på långsidorna. Framsidan har en öppen veranda. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel och har utskjutande åsar med lövsågeri. På baksidan är en tillbyggd sentida enplanslänga i postmodern stil med liknande fasadbeklädnad och tak.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är uppfört 2004 efter ritningar av arkitekt Björn Dahrén i postmodern stil. Byggnaden i 1 ½ plan är klädd med orange locklistpanel och har tätt sittande korspostfönster av stort format. Över entrén är ett skärmtak och en frontespis. Byggnaden bär ett sadeltak med täckning av tvåkupigt lertegel.

HEMBYGDSGÅRD - Hembygdsgården utgörs av en postmodern enplanslänga med rödfärgad lockpanel, vita foder och sadeltak med täckning av enkupigt lertegel.

F.D. SKOLA - Byggnaden är uppförd vid 1800-talets mitt i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel, tätt sittande korspostfönster, vita foder och frontespis åt norr. I gavlarna är lunetter. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel.

BOD - Boden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har sadeltak med täckning av tvåkupigt lertegel. Den torde vara uppförd omkring sekelskiftet 1900.

Texten nedan innehåller kommentarer från Ödenäs hembygdsförening, inskickade till BeBR 2018-12-04

Namnet Ödenäs finns belagt från 1396.
Längs åsen och genom kyrkbyn löper en mindre väg mellan Edsås i norr och Hindås i söder. Byn har en långsträckt utbredning längs en bygata som till sin nordöstra del är påfallande välbevarad med kantande stengärdesgårdar. Större delen av de marker som skjuter ut från densamma är också kantade av stengärdesgårdar. Bebyggelsen utgörs av såväl manbyggnader från 1800-talets andra hälft som villor från 1900-talets andra hälft. Längre söder om ”bygatan” är en välbevarade radby med boningshus på norrsidan och lagårdarna söder om bygatan.
Kyrka och kyrkogård är centralt belägna, direkt sydost om bygatan där denna går över i den anslutande, asfalterade vägen från Edsås i norr. På motsatt sida bygatan ligger skola, hembygdsgård och församlingshem. En f.d. skolbyggnad ligger ett stenkast nordost om kyrkan. Nu riven till förmån för nytt församlingshem.
Alldeles söder om kyrkogården står en mindre bod. Grannens garage! Innanför kyrkogårdsmuren står en vitrappad bod. ”Bårhuset”. Byggd på 1950-talet.

SKOLA - Skolan i 1 ½ plan är uppförd under 1800-talets andra hälft. 1913! Fasaderna är klädda med beige, profilerad locklistpanel och korspostfönster. Halvvåningen har liggande fönster på långsidorna. Framsidan har en öppen veranda. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel och har utskjutande åsar med lövsågeri. På baksidan är en tillbyggd sentida enplanslänga i postmodern stil med liknande fasadbeklädnad och tak. Arkitekt Björn Dahrén.

Hembygdsgården är den gamla skolladugården. Uppförd ca 1870. Varsamt renoverade av Ödenäs hembygdsförening. Planlösningen är bevarad inklusive ”skonken”. Inne är de två timrade väggarna intakta. Renoveringen klar 1983.

SAMMA SOM OVAN ?!

Boden byggdes av hembygdsföreningen ca 1990 i gammal stil enligt gamla metoder. Boden ägs nu av Alingsås kommun och användes för förskolans uteleksaker.