Stäng fönster Alingsås kn, STORA MELLBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Stora Mellby kyrka ligger drygt två mil fågelvägen norr om Alingsås och knappt lika långt nordväst om Vårgårda. Närmsta större tätort är Sollebrunn, cirka tre kilometer åt sydväst. Stora Mellby tätort har utvecklats kring en fyrvägskorsning och kyrkan är belägen ett stycke därifrån i ortens nordvästra utkant. Det är från vägen mellan Sollebrunn och Nossebro som Prästvägen går åt nordväst, passerande kyrkogårdens sydvästra sida, och som Bjärlandavägen leder till Magra åt sydöst. Kring korsningen är ett bycentrum med hus i varierande utförande och av olika ålder. Här finns bland annat en lanthandel med museum. Åkeri och antikaffär finns också i samhället. Nedanför kyrkkullen ligger i söder dag- och fritidshem samt skolor från 1900-talets andra hälft och idrottsplats. Vid prästgården ett stycke öster om kyrkan finns en kyrkoarkivsbyggnad. Fem kilometer från nuvarande kyrka finns i socknen även Genneveds ödekyrka. Kyrkan var i bruk till 1546 då den brann. En minnessten sattes upp där 1929 och 1972 restes en klockstapel med spåntäckt huv.

Stora Mellby kyrka är lätt urskiljbar på en höjd i det omgivande skogskantade jordbrukslandskapet. På väg mot kyrkan ligger villor från 1900-talets tredje fjärdedel längs Prästvägens östra sida. En grusväg leder upp från Prästvägen till kyrkans grusade parkering som kantas av prydnadsbuskar åt öster. Vid västra sidan står en gammal skolbyggnad som numer är församlingshem. Vägen rundar dess norra gavel och når åter Prästvägen. De gamla kyrkstallarna står alltjämt kvar längre norrut vid vägen och vid dem går en annan rak, backig grusväg upp till kyrkogården. Två askar och en lönn kantar uppfarten. Naturmark tar vid öster om kyrkan med en kulle i nordöst. Längs norra sidan går en smal väg utmed en kohage fram till kyrkogårdens ekonomibyggnad.

FÖRSAMLINGSHEM, FD SKOLA - Byggnaden tjänstgjorde först som småskola med lärarbostad ovanpå och sedermera inrymdes ett litet bibliotek. När en ny skola byggts i närheten inreddes här dess slöjdsal. Troligen var det under 1980-talet som huset iordningställdes till församlingshem. Det är en vinkelbyggnad med faluröd locklistpanel över stenfot och sadeltak med enkupigt tegel och två takfönster åt öster. Vinkeln är tillbyggd vid södra gaveln och vetter åt öster med sadeltak och entré åt norr. Huvudentrén är på långsidan åt öster med farstukvist försedd med snickarglädje. Båda entréerna har cementtrappor och blå pardörrar, den åt norr med tre fyllningar och farstuns nyare med profilerad fiskbenspanel upptill och liggande nedtill. Vid östra gavelhörnet är en rampförsedd enkel blå dörr med liggande panel. Däröver sitter ett vinklat regnskydd av trä med papptäckning. Norrgaveln har en utrymningstrappa av metall från fönstret på ovanvåningen. Fönstren är enluftsfönster spröjsade likt en korspost med en liggande tunn spröjs nedtill så att sex lika stora rutor bildas. Överstyckena är triangelformade. Ett litet spetsigt fönster sitter i vart gavelröste på vinkelbyggnaden. Fönstren är glasade ända upp i spetsen och spröjsade till spetsbågar. Västra långsidan åt vägen har nio fönster men endast två är likadana som på östsidan, övriga har ytterligare en luft med tre rutor. Fyra av dessa fönster är dessutom högre än de övriga.

KYRKSTALLAR - Kyrkstallarnas ålder är okänd men byggnaden är i förhållandevis gott skick. Idag används det som förråd. Byggnaden är långsträckt rektangulär under sadeltak med två tvåbladiga portar åt vägen med svarta bandgångjärn samt mellan dem två enkla dörrar och på baksidan, östra sidan, sju tvåbladiga portar. Endast en spilta är kvar inne i stallet. Den gamla likvagnen med textilier finns bevarad. Locklistpanelen är falurödfärgad och betongpannor täcker taket.

EKONOMIBYGGNAD - Denna torpliknande byggnad från 1980-talet inrymmer personalutrymmen, garage och redskapsförråd. Den har rödfärgad lockpanel och vita snickerier under sadeltak med tegelpannor. I väster och söder finns spröjsade tvåluftsfönster och på östra väggen små liggande enluftsfönster. På södra gaveln är en enkel dörr med fönster och fräst panel, på norra gaveln en högre och en lägre tvåbladig port, samtliga brunbetsade.