Stäng fönster Alingsås kn, ANTENS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Antens kyrka är belägen på en enslig höjd väster om länsväg 190 mellan Sollebrunn och Gråbo, cirka en mil nordväst om Alingsås. Knappt en kilometer söderut från kyrkplatsen har sjön Anten sin södra ände och där ligger det lilla samhället med samma namn. Därifrån går en museijärnväg norrut en mil längs sjön till Gräfsnäs vid norra änden. Området tillhör den berg- och skogrika gränsbygden Risveden mellan det inre Västergötland och Götaälvdalen.
Till kyrkoplatsen leder en asfalterad väg kantad av tät blandskog och strax efter den branta backen norrut upp till kyrkan avstängs allmän väg med en vägbom. Ingen bebyggelse är synlig från kyrkplatsen som har skogen inpå knutarna. Norr om kyrkogården har dock markägaren avverkat skogen, så att man där får en utblick över dalen med ungskog. Pastoratet har enligt uppgift köpt in ett cirka 30 meter långt markområde längs kyrkogårdens norra sida för att utvidga denna, eventuellt för att anlägga en minneslund. En stig leder upp till kyrkogårdens grind i norr, en rest av den gamla färdvägen som tidigare gick tvärs över kullen. Vägsträckningen drogs senare öster om kyrkbacken och 1967 byggdes nuvarande länsväg ytterligare något österut.
På västra sidan av uppfarten, intill kyrkogårdens södra sida, är en nyare ekonomibyggnad uppförd med en mindre parkeringsyta framför på naturmark. Strax utanför kyrkogårdens västra grind står en äldre förrådsbyggnad samt två containrar, en för avfall och en låsbar som förråd.

ÄLDRE FÖRRÅDSBYGGNAD - Den fönsterlösa byggnaden med brunbetsad lockpanel och sadeltak med grönmålad plåt uppfördes troligen 1965 eftersom kyrkogården utvidgades då. Åt öster finns en grön bred plåtport och en enkel plåtskodd trädörr. Tidigare fanns gallerförsedda fönster som avlägsnades vid 1990-talets slut. En enkel trädörr på nordsidan leder till ett pumprum.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden uppfördes på 1990-talets andra hälft av Åke Larssons Bygg i Magra och rymmer personalrum och besökstoalett. Den ersatte en provisorisk arbetarbarack. Fasaden har brunmålad ohyvlad locklistpanel och sadeltaket täcks av enkupiga tegelpannor. Fasadläkterna är dekorativt spetsade nedtill på gavelröstena och de släta vitmålade fönsterfodren har figursågning i nederkanten. Ett stort fönster sitter åt söder och ett mindre vetter åt öster. Dörrarna är enkla med brun stående panel.