Stäng fönster Alingsås kn, MAGRA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Magra kyrka är belägen på norra sidan av riksväg 42 mellan Vårgårda och Sollebrunn, cirka två mil norr om Alingsås. Kyrkan och skolan ligger vid den gamla landsvägen som från riksvägen går norrut till Stora Mellby. Där den smala asfalterade backen går ned från landsvägen till kyrkan finns en samlad bebyggelse och längre österut ligger en lanthandel. Kring kyrkogården är omgivningen lantlig med äldre gårdar och hästhagar som sträcker sig till skogskanterna. I nordöst syns en gård med stor ekonomibyggnad inredd till en dansbana kallad "Stommens loge". Söder om kyrkan är en stor asfalterad parkeringsplats som delas med skolan, belägen utmed parkeringens södra sida, och i dess östra fond ligger församlingshemmet. Vid denna byggnads nordvästra hörn leder en grind in till kyrkogårdens nyare del österut. Parallellt med landsvägen går en äldre väg, en gångväg som rundar skolområdet, förbi den nyare kyrkogården och mynnar vid en busshållplats vid landsvägen. Gångvägen kantas av en stenmur med stora block. På östra sidan av den nyare kyrkogården är en parkering där det, möjligen tillfälligt, står en bod och en container.

FÖRSAMLINGSHEM - En långsträckt rektangulär byggnad i nord-sydlig riktning, uppförd omkring 1980. En konststensramp med stensatta sidor leder till farstukvisten åt väster. Locklistpanelen är målad faluröd med vitmålade snickerier. Västra fasaden har sex stora, vitmålade fyrluftsfönster med korspost. Tvåkupigt tegel täcker sadeltaket. Åt öster finns en mindre vinkelbyggnad med pardörr på gaveln. På norra gaveln sitter en blå dörr med fiskbenspaneler dit en trätrappa leder.

SKOLBYGGNAD - En äldre skolbyggnad i öst-västlig riktning från 1800-talet som har byggts till med flera olika byggnadsvolymer till en stor skola. Här går daghemsbarn och elever upp till årskurs 6. Byggnaden har faluröd locklistpanel med vita snickerier och sadeltak täckt av tvåkupigt tegel. Huvudentrén är i nordöst. Fönstren åt norr och väster har högt placerad tvärpost och är indelade i nio eller sex rutor. Västra gaveln har en stor spiraltrappa av metall från andra våningens fönster. Åt vägen i söder och mot kyrkogården i öster är lekytor anordnade.