Stäng fönster Borgholm kn, PERSNÄS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Persnäs socken ligger på norra Öland.
Socknen sträcker sig tvärs över ön och gränsar i norr till Källa socken och i söder till Föra. Kyrkbyn ligger några kilometer öster om väg 136. Kyrkan ligger omgiven av jordbruksmark. På flera platser i socknen finns kända fornlämningar från framförallt järnåldern.

Sockennamnet Persnäs är känt sedan 1300-talet. Jordbruket har varit och är fortfarande en viktig näring i socknen. Under lång tid var stenbrytningen en viktig bisyssla för bönderna. Väster och söder om kyrkan finns rester av gamla stenbrott. Stenhuggartraditionerna märks också genom de många ladorna av kalksten, lämningar av skurkvarnar m.m. Under 1800-talet industrialiserades stenbrytningen. Verksamheten koncentrerades då till Sandvik där det fanns en bra hamn. I och med framväxten av stenindustrin försköts socknens centrum när det gäller befolkning, handel och service till Sandvik. Än idag bryts sten i socknens västra delar. Även fiske har varit en viktig näring för sockenborna men verksamheten har under de sista åren i det närmaste upphört.

I anslutning till kyrkan ligger kyrkbyn Persnäs. Här finns en liten samlad bebyggelse framförallt väster om kyrkan. Här ligger skolan som stod klar 1849. Denna byggnad är sedan 1975 församlingshem. På 1890-talet inreddes också fattigstugan till skola. Detta hus byggdes 1886 som fattigstuga och används idag som skol- och hembygdsmuseum. Skolbyggnader har funnits på flera platser men 1969 lades samtliga mindre skolor ner och verksamheten koncentrerades till den nybyggda Södviks skola.

Omkring kyrkan ligger kyrkogården som framförallt är utlagd söder om kyrkan. Kyrkogården omgärdas av en mur av kalksten och fältsten. Ingångarna i norr och väster har trappstegsformade stigluckor byggda 1802. De är putsade och de avtrappade avsatserna är avtäckta med kalkstensflisor. På kyrkogården finns flera fina exempel på socknens stenhuggeritraditioner såväl från äldre tid som från 1900-tal. Här finns t ex flera ålderdomliga hällar bevarade. Vid den västra muren står en byggnad som tidigare användes som likvagns- och vedbod. År 1967 byggdes den om till bisättningskällare. Prästegården som ligger norr om kyrkan är sedan några år tillbaka såld till en privat person.