Stäng fönster Borgholm kn, RUNSTENS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Runstens kyrka är belägen på östra landborgen i södra Runstens by. Förbi kyrkogården i väster går den södra bygatan och ifrån väster ansluter vägen från Glömminge. Utanför kyrkogårdsmuren i väster är kyrkplanen och tvärs över vägen ligger församlingshemmet och biblioteket i den gamla folkskolan, uppförd 1865. Tidigare låg sockenstugan här. Lite längre västerut är dagens skola som byggdes 1949-50. Norr om kyrkan ligger prästgården vilken uppfördes 1828. Gården ägs ännu av stiftet men hyrs ut till privatpersoner. Ladugårdslängan som till viss del utgör kyrkogårdens norra begränsning är uppförd 1702. Norr, söder och väster om kyrkan breder byn ut sig. I öster ligger det före detta arrendebostället från 1917.

Samspelet mellan förutsättningarna i naturlandskapet och bebyggelsens och kyrkornas lokalisering är på Öland mycket tydlig. Den långstäckta ön präglas av den östra och västra landborgen som i nord-sydlig riktning löper genom det flacka landskapet och till vilka öns huvudvägar och mesta bebyggelse är lokaliserad. Kyrkorna utefter den östra landborgen från Gräsgård till Gärdslösa utmärks i första hand av läget på strandvallen i ett öppet landskap och utgör också vanligen en del av de karaktäristiska och ofta välbevarade radbymiljöerna. Något söder om öns mitt, längs den östra landborgens som sammanfaller med den östra landsvägens stäckning mellan Föra i norr och Ottenby i söder, ligger Runstens kyrka.

Kyrkan är centralt placerad i radbyn Runsten. På andra sidan landsvägen från kyrkan sett, ligger den 1865-70 byggda skolan som idag fungerar som församlingshem och bibliotek. Norr om skolan finns murrester från en tidigare fattigstuga och ytterligare ett kort stycke norr om skolan ligger den före detta klockarbostaden. Bredvid kyrkan, som en del av kyrkogårdsmuren i norr, ligger prästgårdens år 1702 uppförda uthuslänga. I denna längas västra del inrymdes bårhus år 1962. Öster om uthuslängan, bildande en löst kringbyggd gård, tillsammans med denna, ligger prästgården. I senare tid har det öster om kyrkan byggts först toaletter vilka, vid läktarunderbyggnaden år 1984, ersattes av toalett inne i kyrkan, och efter det en ekonomibyggnad för kyrkvaktmästaren.

Den äldre och relativt samlade bebyggelsen ger en bra bild av flera av de funktioner som ofta grupperades kring kyrkan och som förestods gemensamt av bygden (klockarbostaden oräknad). De senare tillkomna byggnaderna ger i sin tur en bild av senare tiders kyrkoassocierade funktioner och lokalbehov. Miljön kring kyrkan utmärker sig särskilt genom sin välbevarade prästgård och sammansättning av byggnader kring ett gammalt sockencentrum.