Stäng fönster Sorsele kn, GILLESNUOLE KAPELL KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Den relativt öppna kapellplatsen ligger omgiven av tät skog på en udde i sjön Stor-vindeln (Vindelälven), med stranden i öster och mot en vik i norr. Gillesnuole betyder f.ö. Västernäs. Kyrkplatsen är inhägnad med en bogårdsmur av glest lagda timmer-stockar (rännknut) i väster och söder. Vindelälvsvägen mellan Ammarnäs och Sorsele passerar i östvästlig ritning ett hundratal meter norrut och från den går en stig ner till kapellet och ansluter vid en öppning i bogårdsmuren i nordväst. Marken är småkuperad och delvis gräsbevuxen, men har mestadels skogsmark med lingonris o dyl. Den första byggnad man möter är en samisk stolpbod, s.k. njalla (flyttad från Björkfjäll 1940) och en svårläst informationsskylt i sten. Uppe vid landsvägen finns en mer utförlig informationsskylt i form av en Sevärt-trevinge.

Ett femtiotal meter öster om njallan finns en enkel klockbock med fyra ben och brant huv. Den uppfördes 1940. Intill den ligger kapellet som är orienterat i nordsydlig riktning, med en liten begravningsplats på östra sidan mot sjön. Strax sydväst om kapellet finns en timrad prästkammare med tak av näver och slanor (plåt underst) samt skorsten murad av skifferplattor. Den flyttades hit från byn Häggås 1940, men ska ursprungligen ha varit en kyrkstuga. Den ursprung-liga prästkammaren i Gillesnuole ska också fortfarande finnas kvar i byn, bland några ödegårdar ett par km från kapellplatsen. Den har använts som bagarstuga och är enligt uppgift brädfodrad och tillbyggd med vedbod.

I den södra delen av kyrkplatsen finns två sydsamiska torvkåtor som uppfördes ca 1940 för att symbolisera den kyrkstad som fanns tidigare. Kyrkstadens exakta lokalisering är dock inte känd. Kåtorna var vid besöket 2009 i dåligt skick och det planerades för rivning av dem. Under 2011 uppfördes en ny kåta som ersättning för dessa. Den placerades mellan njallan och klockstapeln eftersom marken var torrare där. Längst söderut på kapellplatsen finns ett timrat härbre med tak av näver och slanor, även det uppfört 1940.

I västra delen av kyrkplatsen finns en långsmal timrad församlingsstuga, som tidigare varit bostadshus i Hemfjäll men flyttades hit på 1950-talet. Den är rödmålad med vita fönster och TRP-täckt tak. På ömse sidor om denna finns vedbod och utedass.