Stäng fönster Sorsele kn, VIKTORIAKYRKAN KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkan med tillhörande begravningsplats är belägen i fjällnära vildmarksmiljö vid sjön Överstjuktan, ca 80 km västnordväst om Sorsele. I omgivningen finns ett fåtal nybyggen, men i övrigt nästan bara skog, sjöar och berg så långt man kan se. Sedan 1973 ligger närmaste grusväg på ca en halv kilometers gångavstånd från kyrkplatsen, men när kyrkan byggdes var detta väglöst land med närmaste väg 6 mil bort i Giltjaur. Så hur kommer det sig att det ligger en så pass stor kyrka här?

Från grusvägen följer man en stig genom skogen, passerar Juktån på en hängbro av trä och kommer så småningom fram till en rektangulär träbyggnad med utsikt mot Övers-tjuktan. Den har faluröd locklistpanel, gröna fönsterluckor, papptäckt sadeltak och höga slanka skorstenar. Byggnaden uppfördes som övernattningsbostad för det arbetslag som uppförde kyrkan, men var redan från början avsedd att därefter tjäna som prästhärberge. Idag används byggnaden som härberge och församlingsgård vid de få årliga guds-tjänsterna. Från härberget leder stigen brant upp mot kyrkans norra gavel, som med sitt torn reser sig högt över landskapet. Kyrkotomten omges av skog, men är öppen i öster fram mot den friliggande lilla begravningsplatsen som ligger ca 40 meter sydöst om kyrkan. Söder om kyrkan finns ett rektangulärt rödmålat brädskjul med pulpettak täckt av trp-plåt. Det används som förråd och avträde. En bit bort från kyrkplatsen i öster ligger en kyrkstuga och kyrkstall inne i skogen. Kyrkstugan är ombyggd till fritidshus. Området utgör en kulturmiljö av riksintresse (AC 32) med nybygget Åkernäs, kyrko-miljön och ett välbevarat fångstgropssystem som huvudsakliga värdekärnor.