Stäng fönster Kalmar kn, GAMLA KYRKOGÅRDEN I KALMARS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Gamla kyrkogården har idag karaktären av en lummig park mellan konstmuseet, inrymt i det gamla lasarettet, och Gamla stans trähusbebyggelse.

Gamla kyrkogården i Kalmar anlades under 1200-talets första hälft i samband med att stadens första kyrka, Bykyrkan, uppfördes. Första gången kyrkogården omnämns i källmaterialet är 1293 då ett avtal som minskade kyrkogården upprättades. En del av marken som tidigare varit avsedd att användas som kyrkogård skulle upplåtas åt profan bebyggelse.

Gamla kyrkogården är tagen ur bruk sedan lång tid tillbaka och är därför en fornlämning. En fornlämning är en lämning efter människors verksamhet i äldre tider som är varaktigt övergiven. Fornlämningar är skyddade enligt 2:a kap. Lagen om kulturminnen. Denna lag kallas allmänt kulturminneslagen.