Stäng fönster Helsingborg kn, Den gode herdens kyrkomiljö, Skåne

Kyrkomiljön
Den gode herdens kyrka finns på Drottninghög i Filborna församling som ligger i nordöstra delen av Helsingborg. Drottninghög har fått sitt namn av en gravhög som anlades under bronsåldern. Området har varit bebott sedan 900-talet. Under medeltiden bestod marken av fäladsmark mellan staden Helsingborg och den nu nästan försvunna byn Filborna som då hade 18 gårdar. Under enskiftet i slutet av 1700-talet flyttades gårdarna ut från byn. Gård nr fem flyttades till närheten av Drottninghögen som fick ge namn till gården som senare flyttades igen till Drottninghögsvägen där boningshuset fortfarande finns kvar. Från 1918 bedrevs en stor fruktodling vid gården. Några mindre småindustrier fanns också, bla ett kalkbränneri.

1965 beslutade regeringen att bygga en miljon bostäder under tio år för att motverka bostadsbristen. Drottninghög var en del i detta miljonprogram. De nuvarande husen byggdes 1966-1969 och var det mest storskaliga projekt som genomförts i Helsingborg med 1136 lägenheter. I området planerades också för skola och ett stadsdelscentrum.
Bostäderna består av parallellställda trevåningshus av prefabricerad betong, med platta tak och gavlar och socklar klädda med tegel. Husen ligger parvis med entrégård mellan husen. På trädgårdssidan finns uteplatser och stora grönområden med träd och kullar. Miljön är bilfri med parkering i ytterkanterna, området omges av stora vägar. Grönområde med badbassäng, tennisbana och lekplatser finns liksom ett stadsdelscentrum med bibliotek, affärer och restauranger.

Kyrkotomten gränsar mot en skolgård i norr, ett grönområde och bostadsområde i väster, en förskola i söder och en skola i öster. Något högre beläget i öster ligger centrum med affärer.