Stäng fönster Helsingborg kn, SANKT OLOFS KYRKOMILJÖ, Skåne

S:t Olofs kyrka ligger i stadsdelen Husensjö, öster om Helsingborgs stadskärna.
Kyrkan servar också omkringliggande stadsdelar som Wilson park, Rosengården och Fältabacken. Namnet Husensjö kommer från den sjö som tidigare fanns på området. Sjön övergick till att bli en mosse och under 1800-talet dikades den ut helt. Marken bestod då för övrigt av fäladsmark. I början av 1900-talet styckades marken upp och såldes till bostadsbyggande. Området är idag mestadels bebyggt med villor från början av 1900-talet fram till nu. På 1950-talet byggdes flera trevånings flerfamiljshus längs Jönköpingsgatan och i samband med dem stadsdelskyrkan.

Kyrkotomten gränsar mot en väg i väster längs vilken det ligger trevånings flerfamiljshus. Söder ut är kyrkan sammanbyggd med ett flerfamiljshus med affärer i bottenplan. Bakom kyrkan finns ett bostadsområde med tvåvåningsradhus och villor.