Stäng fönster Kalmar kn, FÖRLÖSA KYRKAS KYRKOMILJÖ , Kalmar

Beskrivning
Förlösa kyrka och kyrkogård ligger på en liten höjd i ett öppet jordbrukslandskap ungefär mitt i socknen. Söder om kyrkan rinner Surrebäcken. På södra sidan om kyrkan går vägen mellan Förlösa stationssamhälle och socknens skogsbygd. Förlösa kyrkby ligger i anslutning till kyrkan. Det vägkors som ligger sydväst om kyrkan kantas av äldre bostadshus som tidigare använts som arbetarbostäder till de stora gårdarna i närheten, Källtorps säteri och Förlösa gård. Direkt söder och väster om kyrkan ligger också byns båda skolbyggnader. I söder ligger den gamla folkskolan uppförd 1845 som sedan 1970-talet fungerat som församlingshem. Väster om kyrkan ligger småskolan som sedermera blev bostadshus 1970. Längs vägen mot Källtorps säteri ligger de forna kyrkstallarna. Norr om kyrkan ligger prästgården en gulmålad träbyggnad från 1870-talet. Det gamla sockenmagasinet uppfört år 1794 står kvar i det sydvästra hörnet av kyrkogården. Magasinet har bland annat fungerat som skyddsrum under andra världskriget och därefter som bårhus, numera använd lokalerna för förvaring av museala föremål från Förlösa socken och församling. Där har även funnits en klockstapel. Sydöst om kyrkogården ligger en liten stuga som troligen varit bostad för klockaren, idag används stugan för kyrkans verksamhet.
Sammantaget kan sägas att Förlösa kyrka ingår i en traditionell sockenkyrkomiljö där antalet olika sorters byggnader är stort. Prästgård, två skolhus, sockenmagasin och kyrkstallar finns kvar.