Stäng fönster Kalmar kn, Hagby kyrkas kyrkomiljö, Kalmar

Hagby kyrka är uppförd på en kulle på Nybroåsen. Söder ut sluttar landskapet ner mot
anläggningen har byggts ut med nya lokaler. Församlingslokalen ligger öster om kyrkan i ett
rött trähus från 1980. Nordost om kyrkan breder södra Hagby samhälle ut sig. I närheten av
kyrkan vid E22 ligger kommunalhuset från 1912, och ålderdomshemmet från 1872.
Kommunalhuset används numera som scoutgård och ålderdomshemmet som biblioteksfilial.

Kyrka och sockencentrum ligger i anslutning till en nord-sydlig strandvall som söder om kyrkplatsen genombryts av Hagbyån. Tillsammans med kyrkogården är kyrkan omgiven av höga träd och belägen på en mindre höjd i en vägkorsning där vägen mot Kalmar och vägen in mot landet i väster möts. Kyrkan är placerad på och i det nordvästra hörnet av den omgivande kyrkogården på vilken bl.a. står en klockstapel uppförd 1693. Tidigare var kyrkogårdsmuren högre och försedd med porthus. Ett av dessa porthus har flyttats och står nu invid klockstapeln mitt emot det troligen medeltida stenhuset i kyrkogårdens sydvästra hörn. Väster om kyrkan och kyrkogården finns en länga med kyrkstallar och längs den norr om kyrkan belägna kyrkallén ligger skolbyggnader från olika tider. Dessa skolbyggnaderna kan ses som en illustration av 1842 år folkskolestadga i vilken varje församling ålades att skaffa skolhus och anställa lärare. Placeringen av kyrkan är sannolikt präglad bl.a. av dess fortifikatoriska funktion. Detta manifesterar sig i dess fria placering på en långsträckt höjd vilket medger långa siktlinjer i det förhållandevis flacka, uppodlade landskapet. Genom denna placering och kyrkans karaktäristiska utformning har den fungerat som ett landmärke och orienteringspunkt i omgivningarna, även från vattnet. Kyrkplatsen utgör fortfarande något av ett sockencentrum med skola, vårdhem och församlingshem.