Stäng fönster Kalmar kn, HOSSMO KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Kyrkan är belägen i Södra Möre härad en knapp mil söder om Kalmar. Flera fornfynd har gjorts i trakten och dessa visar på en kontinuerlig bosättning långt tillbaks i tiden. Ljungby är bygdens centrum och Hossmos annexförhållnade till Ljungby går ända tillbaks till medeltiden och möjligen är detta en anledning till att Hossmo kyrka har kvar så mycket av sin ursprungliga och mycket karaktäristiska utformning.

Kyrkan ligger i ett öppet jordbrukslandskap, på en plats som i äldre tider varit mycket strategisk. Karskronavägen som löper förbi var häradsvägen till de sydligare landskapen och Ljunggbyån som rinner precis bredvid kyrkan var i äldre tider segelbar högt upp och användes därmed också som kommunikationsled.

Kyrkogården har utvidgats i flera etapper under åren och består i stort av tre delar, den Gamla delen, den Nya delen och den Södra delen. Den äldsta delen är sannolikt anlagd i samband med att kyrkan uppfördes. Denna del har i stort kvar sin ursprungliga utsträckning i form av en kvadrat med kyrkan placerad i mitten. En utvidgning mot norr gjordes dock av den gamla delen under 1600-talet. Öster om den Gamla delen tillkom 1927 den Nya delen och 2003 utvidgades kyrkogården med Södra delen. Tidigare hade även en mindre utvidgning gjorts åt söder för att ge plats åt ett bårhus som invigdes 1967. På den Gamla delen är gravarna är oregelbundet placerade utan kvartersindelning medan den nya delen är stramare utformad På den Gamla delen står även en öppen klockstapel medan den Södra delen bl.a. har en minneslund.

Hela kyrkogården, utom den Södra delen omgärdas av en låg vallmur och huvudingången går genom stigluckan i norr. På västra sidan om stigluckan finns det en trappa gjord av gamla gravhällar som leder in på kyrkogården över muren. Även i det nordöstra hörnet av kyrko-gården finns en liten trappa som leder över muren in på kyrkogården. Kyrkogårdsmuren kring den Gamla delen uppfördes efter 1642 och var då brädtäckt. Kyrkogården bör dock ha haft någon form av omgärdning redan tidigare då stigluckan i den norra muren uppfördes redan år 1639. Brädtäckningen togs bort i början av 1800-talet och 1868 omlades och kompletterades muren med den östra delen och en gång och en liten togs port bort på den östra sidan. Muren består huvudsakligen av sandsten och i muren ingår bl.a. medeltida gravstenar från kyrko-gården. Straxt innanför muren står gamla lövträd där de äldsta troligen härrör från en plantering som gjordes 1791.

Nils Isak Löfgren har tecknat av kyrkan 1821. På denna avbildning återges kyrkan från söder och i öster återfinns ingen mur utan istället står där en byggnad som ligger med långsidan som gräns mot kyrkogården. Möjligen skulle det kunna vara kyrkstallar. Idag breder Kyrkbyn ut sig öster om kyrkan och norr om kyrkan ligger skolan från sent 1800- eller tidigt 1900-tal. Idag används den dock som lokal för kyrkan och till uthyrning.