Stäng fönster Kalmar kn, KARLSLUNDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Karlslunda kyrka och kyrkogård ligger i den västra delen av Påryds samhälle, längs landsvägen som leder vidare till Vissefjärda i väster och mot Tvärskog och Ljungbyholm i öster. Kyrkan är omgiven av den gamla kyrkogården. De äldsta delarna finns söder och norr om kyrkan. Mot norr och nordost finns ytterligare utvidgningar av kyrkogården. Den senare av dem ligger på östra sidan av Ödbyholmsvägen och kallas nya kyrkogården. Väster om kyrkan rinner Åleboån. Klockstapeln, som uppfördes på 1840-talet, står med några ben på kyrkogårdens södra del och med några ben strax utanför, längs Pårydsgatan. Öster om kyrkan finns pastorsexpedition och församlingshem i den sk Mariagården, uppförd 1966. I den del som nu är pastorsexpedition fanns tidigare en lägenhet som byggdes som kyrkvaktmästarebostad. Bakom Mariagården finns en mindre byggnad, uppförd i samma stil, som fram till för några år sedan användes som pastorsexpedition. Numera hyrs denna mindre byggnad ut till en privatperson. På platsen där Mariagården ligger låg tidigare ett skolhus som var uppfört på 1910-talet. Söder om kyrkan, längs Pårydsgatan, ligger en mindre ryggåsstuga som tidigare fungerat som fattigstuga. Intill ligger ett litet rödfärgat hus som byggdes som skolhus och sedan fungerat distriktssköterskemottagning och bibliotek. Numera är där fritidsgård. Ett stycke längre västerut längs Pårydsgatan ligger resterna av de gamla kyrkstallarna. Stallbyggnaden var tidigare ca 50 meter lång, men den västra hälften revs på 1980-talet då man gjorde om stallarna till garage för kyrkans fordon. Sydost om kyrkan och kyrkogården ligger ett större flerfamiljshus som tidigare inrymde en av Påryds flera matvaruaffärer. Huset byggdes av Hjalmar Karlsson som också ägde stora delar av markerna kring kyrkan. Bakom det gamla affärshuset ligger en stor träindustri som tidigare var bobinfabrik, men numera tillverkar whisky -korkar under namnet Elfversson & Co AB. Norr om kyrkogården låg tidigare garveri, kvarn och träskofabrik.

Prästgården tillhör inte den egentliga kyrkomiljön med sin placering i den östra änden av samhället. Prästgården byggdes 1872 efter ritningar av häradshövding P G Runbäck. Prästgård, uthus och ladugårdsbyggnad uppfördes av byggmästaren August Olsson. Strax nordost om denna ligger den gamla arrendatorsbostaden. Prästgården ägs numera av det sk Byalaget (samhällsförening) och hyrs ut till Kalmar kommun som använder lokalerna som
mottagningsenhet för ensamkommande flyktingbarn/ungdomar.