Stäng fönster Helsingborg kn, ALLHELGONA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkan ligger på Råå, en stadsdel vid kusten i södra Helsingborg.
Samhället är ett fiskeläge som fick permanent bebyggelse omkring 1600-talet. Namnet kommer från Råån som mynnar här. Det första skriftliga belägget för ortnamnet är från 1405. Under skånsk-danska krigets härjningar 1675-1679 drabbades Råå hårt. Byn återhämtar sig och expanderar med småbruk och fiske som ekonomisk bas.

1788 brändes nästan hela Råå ner av rysk flotta men återuppbyggdes igen.

Under 1800-1900-talet expanderade samhället och fisket kompletterades med sjöfart och varvsindustri. Vid sekelskiftet 1800/1900 var Råå ett av Skånes största kustsamhälle. I en stadsplan från 1908 pekas läget ut för en ny kyrkobyggnad som förverkligades 20 år senare. 1918 blev Råå en del av Helsingborg och med utökad bebyggelse förlorade det sin geografiska avskildhet, men har behållit så mycket av sin äldre bebyggelsekaraktär att det ännu är avläsbart som ett eget samhälle. Delar av Råå har ett oregelbundet gatunät med äldre bebyggelse med anknytning till fiske och sjöfart.

Kyrkotomten gränsar i söder och öster mot en väg och flerfamiljshus i tre våningar från mitten av 1900-talet. En vårdcentral ligger väster om tomten, mot norr finns parkering, prästgård och kyrkogård. Kyrkotomten ligger ca 400 meter från havet.