Stäng fönster Mörbylånga kn, ALGUTSRUMS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kalmar

Beskrivning
Kyrkan och kyrkogården ligger högt på landborgen i den västra delen av socknen. Väg 136, som sträcker sig från norra till södra änden av ön går förbi Algutsrum strax nedanför landborgen. Kyrkan och kyrkogården utgör centrum i Algutsrums kyrkby. Här har kyrka och kyrkogård funnits sedan medeltiden. Dagens kyrkogård är som störst söder om kyrkan. Norr om kyrkan finns en minneslund anlagd 2006 på mark som tidigare tillhörde fastigheten intill kyrkogården, vars bostadshus ännu finns kvar. Väster om kyrkan ligger en gammal grustäkt kallad Kyrkotäkten, som idag nyttjas som rekreationsområde. Den stora öppna ytan öster om kyrkogården är marknadsplatsen med anor från 1780-talet. Platsen med marknadsbodarna fyller ännu sin funktion vid två årliga marknader. Kring marknadsplatsen finns en blandad bebyggelse med bostadshus. Flera av byggnaderna uppfördes ursprungligen för olika hantverks- och affärsverksamheter. Intill marknadsplatsen ligger ett vitputsat hus som ska vara uppfört på 1600-talet och har brukats som bl a sockenmagasin och fattighus. Byggnaden inrymmer numera hembygdsmuseum.

Öster om marknadsplatsen ligger sedan sent 1980-tal församlingshemmet som 1991 kompletterades med pastorsexpedition. Husen nybyggdes men inrymmer även ett äldre torp kallat Rydbergtorpet, vilket fick ge församlingshemmet dess namn, Rydberggården. Strax nordost om församlingshemmet ligger skolan som ännu är i bruk. Prästgården som hörde till församlingen ligger ett stycke söder om kyrkan och tillhör ännu Svenska kyrkan, men arrenderas ut. Algutsrums församling ingår i Glömminge pastorat och Södra Ölands kyrkliga samfällighet.

Sedan Ölandsbron stod färdig 1972 passerar alla besökare till ön socknen eftersom bron har sitt östra landfäste i dess sydvästra hörn. Den stora turistattraktionen Ölands djurpark med nöjesfält har årligen ett stort antal besökare. Många lockas också av fornborgen Gråborg och naturupplevelserna socknen erbjuder, bl a på Jordtorpsåsen. Närheten till Kalmar har gjort att befolkningen i socknen ökat markant de senaste årtiondena.