Stäng fönster Mörbylånga kn, Gräsgårds kyrkas kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Gräsgårds kyrka är belägen på Ölands sydöstra sida. Liksom flera av de kyrkor som finns på öns östra sida ligger Gräsgårds kyrka på den Östra landborgen. Denna består av strandvallar som bildats under de olika utvecklingsstadier som Östersjön gått igenom. På den Östra landborgen går landsvägen. Utmed denna ligger kyrkplatsen i Gräsgård, ungefär mitt i socknen. Här har kyrkan legat sedan tidig medeltid. I socknen finns förhistoriska lämningar från sten- brons och järnålder. Mest framträdande är dock spåren från järnåldern bl a i form av Eketorps borg. Omedelbart söder om kyrkan och kyrkogården ligger den före detta prästgården, som sedan 1991 inte längre är i församlingens ägo. Fram till 2006 låg en skolbyggnad ett hundratal meter söder om kyrkan men den brann då ner till grunden. Kvar finns fortfarande den fd småskolebyggnaden från 1926. Kyrkan och kyrkogården omges i övrigt av flera gårdar med aktivt jordbruk.

Kyrkomiljön
Gräsgårds kyrka är belägen på Ölands sydöstra sida. Liksom flera av de kyrkor som finns på öns östra sida ligger Gräsgårds kyrka på den Östra landborgen. Denna består av strandvallar som bildats under de olika utvecklingsstadier som Östersjön gått igenom. På den Östra landborgen går landsvägen. Utmed denna ligger kyrkplatsen i Gräsgård, ungefär mitt i socknen. Här har kyrkan legat sedan tidig medeltid. Namnet Gräsgård anses ursprungligen ha varit namnet på Eketorps borg. Med tiden blev detta också namnet på hela socknen. I socknen finns förhistoriska lämningar från sten- brons och järnålder. Mest framträdande är dock spåren från järnåldern bl a i form av Eketorps borg. Jordbruket har alltid varit en viktig näring liksom fiske och stenbrytning. Inom socknen finns Gräsgårds hamn som sedan förhistorisk tid varit en viktig plats. Hamnen byggdes ut 1935 och under en tid fanns här fryshus och fiskfiléfabrik. I närheten av kyrkan utvecklades ett sockencentrum med skola, järnvägsstation och handel. Idag finns inte mycket av detta kvar. Järnvägen är nedlagd och spåret upprivet, skolan har stängts och skolhuset är borta. Inte heller finns det idag någon affär i Gräsgård. Kvar finns fiskehamnen och ett levande jordbruk. Söder om kyrkan ligger prästgården. Den såldes 1991 till en privatperson. Gräsgård var egen kommun fram till 1952 då man uppgick i Ottenby kommun som i sin tur uppgick i Mörbylånga kommun 1967. I kyrkligt hänseende ingår Gräsgård socken sedan 2002 i Sydölands församling och Södra Ölands kyrkliga samfällighet. Hela Gräsgårds socken ingår i det Världsarvsområde som går under beteckningen ”Södra Ölands odlingslandskap”. Kring den medeltida kyrkan anlades en kyrkogård. Kyrkogården utvidgades åt väster under slutet av 1940-talet. För mer information om kyrkogården, se separat rapport under II Beskrivande del B.