Stäng fönster Mörbylånga kn, Kastlösa kyrkas kyrkomiljö, Kalmar

Kastlösa kyrka är belägen på östra landborgen invid västra landsvägen i norra delen av
Kastlösa by. Omedelbart väster om kyrkogården ligger Kastlösa stiftsgård. När man på 1850-
talet uppförde den nya kyrkan lät man bygga en ny prästgård och den gamla flyttades till
andra sidan vägen och blev Kastlösas första skola.

Kyrkomiljön
Kastlösa socken ligger på sydvästra Öland. I norr gränsar socknen mot Mörbylånga socken, i söder mot Smedby och i öster mot Hulterstad. Kyrkbyn Kastlösa ligger på landborgskanten, väster om väg 136. Sockennamnet Kastlösa är känt från skriftliga källor första gången 1272. Den rika förekomsten av fornlämningar visar att socknen varit bebyggd långt innan medeltiden. Ortnamnsforskare betraktar också slutleden –lösa, vilket betyder äng eller betesmark, som ett av den tidiga medeltidens typiska ortnamnsformer.

Inom socknen är kyrkbyn Kastlösa den största byn. Här växte under 1800-talet fram ett sockencentrum med bl a skola och affär. Socknens viktigaste näring har varit och är jordbruket. Inom socknen finns sedan laga skifte under 1800-talets första hälft flera större gårdar som utmärkt sig som driftiga och nydanande. Verksamheten är än idag framförallt inriktad på odling av spannmål, potatis och köksväxter. Några gårdar har tidigare också profilerat sig genom remontuppfödning åt den svenska armén.

Liksom kyrkbyn ligger kyrkan väster om väg 136. Nordväst om kyrkan, strax utanför kyrkogården, ligger prästgården. Den nuvarande prästgården byggdes i samband med ombyggnaden av kyrkan på 1850-talet. Sammanslagningar av församlingar under 1900-talets andra hälft ledde till att prästgården inte längre behövdes som bostad. Då väcktes idén att skapa en stiftsgård. Det genomfördes på 1960-talet. Med åren har verksamheten byggts ut och är idag en hotell- och konferensanläggning med restaurang och camping som ägs och drivs av Växjö stift.

Kyrkogården är utlagd såväl norr som söder om kyrkan. Det finns ingen daterad utvidgning av kyrkogården men äldre kartor visar att en utvidgning måste ha gjorts norr om kyrkan. Det förefaller också som att området söder om kyrkan vid samma tillfälle rätades upp. Båda de här förändringarna har gjorts mellan 1641 och 1802. Tidigmedeltida gravvårdar i form av hällkistor har påträffats på kyrkogården och det finns också en mindre samling av gravhällar bevarade varav den äldsta är från 1600-talet.

Kastlösa socken ingår sedan 1967 i Mörbylånga kommun. I organisatoriskt hänseende ingår Kastlösa socken sedan 2002 i Mörbylånga pastorat och Södra Ölands kyrkliga samfällighet. Delar av socknen, området utmed väg 136 med bl a kyrkbyn, ingår i ett större riksintresse för kulturmiljövården som sträcker sig från Torslunda i norr till Södra Möckleby i söder. Hela Kastlösa socken ingår i det Världsarvsområde som går under beteckningen ”Södra Ölands odlingslandskap”.