Stäng fönster Mörbylånga kn, Sandby kyrkas kyrkogård, Kalmar

Sandby socken ligger på Ölands östra sida, nästan i höjd med Färjestaden. Kyrkan och
från Föra i norr till Ottenby i söder. Runt kyrkan ligger flera gårdar med ännu aktiva jordbruk.
Öster om kyrkogården ligger en byggnad som ursprungligen var socknens fattighus. Det
byggdes 1871. Den siste inneboende flyttade därifrån 1929. Huset gjordes 1953 om till
församlingshem och fungerar som sådant än idag.

Sandby socker ligger på sydöstra Öland. I norr gränsar socknen mot Gårdby, i väster mot Torslunda och Vickleby och i söder mot Stenåsa. Sandby är den nordligaste av sydöstra Ölands egentliga alvarssocknar. Sockennamnet Sandby är känt från skriftliga källor första gången omkring 1320. Den rika förekomsten av fornlämningar visar att socknen var bebyggd långt innan den första kyrkan byggdes under medeltiden.

Runt kyrkan ligger flera gårdar med ännu aktiva jordbruk. Öster om kyrkogården ligger en byggnad som ursprungligen var socknens fattighus. Det byggdes 1871. Den siste inneboende flyttade därifrån 1929. Huset gjordes 1953 om till församlingshem och fungerar som sådant än idag.

Kyrkogården anlades när den första kyrkan byggdes på 1100-talet. Någon utvidgning av kyrkogården är inte känd. Den vällagda kyrkogårdsmuren är genom en inskription daterad till 1802-05. Kyrkogården är en väl sammanhängande miljö med fler karaktäristiska inslag t.ex. kyrkogårdsmuren, smidesgrindarna, trädkransen, solvisaren och gravtumborna. Här finns också ovanliga företeelser som två runstenar och ett patriarkkors. Sandby socken ingår sedan 1967 i Mörbylånga kommun. Sandby socken hade sitt befolkningsmaximum år 1870 då man kunde räkna 701 invånare. Därefter sjönk antalet sockenbor gradvis. 100 år senare, år 1972 var bara 231 personer skrivna i församlingen. I organisatoriskt hänseende ingår Sandby socken sedan 2002 i Glömminge pastorat och Södra Ölands kyrkliga samfällighet. Hela Sandby socken ingår i det världsarvsområde som går under beteckningen ”Södra Ölands odlingslandskap”.