Stäng fönster Hultsfred kn, Hultsfreds kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Kyrkotomt och kyrkogård ligger på en plan yta i den norra delen av Hultsfreds tätort och omges av Hantverkaregatan, Östra Långgatan, Norra Kyrkogårdsgatan och Fabriksgatan. I närområdet finns villor uppförda från 1920-talet och framåt. Väster om kyrkotomten finns ett område med flerfamiljshus av 1960-70-talskaraktär. Sydväst om kyrkotomten ligger församlingshemmet som är uppfört 1964 efter ritningar av A. Sjunnesson, Hultsfred. Församlingshemmet om- och tillbyggdes 1979 och består av flera sammanbundna byggnadskroppar med fasader av vitt tegel och plant tak. Längs Östra Kyrkogårdsgatan ligger en handelsträdgård med gamla anor, vilken i folkmun kallas Blomsterbacken. Nordväst om kyrkogården ligger Råsebäcksskolan, uppförd på 1950-talet. I detta väderstreck finns också en kyrkvaktmästarbostad uppförd på 1920- eller 30-talet. Den första prästgården i Hultsfred var byggd av ingenjör Robert Dufvander 1905 efter ritningar av Georg A. Nilsson, som också är arkitekten bakom stationshuset i Hultsfred. Denna prästgård brukades dock bara en bit in på 1920-talet då en villa på Storgatan inköptes. Församlingen sålde prästgården till en pensionerad kyrkoherde år 1998.

Kyrkan
Hultsfreds kyrka byggdes mellan åren 1934 och1936 efter ritningar av arkitekt Elis Kjellin. Kyrkan utfördes, med inspiration från traditionell svensk kyrkoarkitektur, som en vitputsad byggnad med torn i väster. Kjellin gjorde även ritningarna till mycket av inredningen där ett samarbete skedde med konstnären Arvid Källström. På 1970-talet tillbyggdes kyrkan i öster med sakristia. Utvändigt restaurerades kyrkan senast 1987 och invändigt 1998.