Stäng fönster Mörbylånga kn, Smedby kyrkas kyrkomiljö, Kalmar

Smedby kyrka ligger något väster om västra landsvägen och från kyrkogården har man utsikt
förråd och ladugård uppförd i sten år 1917. Norr om kyrkogården ligger kyrkhagen. I det
nordöstra hörnet av kyrkogårdsmuren är en gammal vitmenad byggnad som används som
förråd och där det finns en toalett. Den före detta folkskolan ligger även den strax norr om
kyrkan.

Kyrkomiljön
Smedby socken ligger på sydöstra Öland. I norr gränsar socknen mot Kastlösa, i öster mot Hulterstad och Segerstad samt i söder mot Södra Möckleby. Kyrkan och kyrkbyn ligger uppe på landborgen några hundra meter väster om väg 136. Socknen är rik på fornlämningar. Mest framträdande är gravmonumenten från brons- och järnålder. Söder om kyrkplatsen ligger t ex Gettlinge gravfält. Den viktigaste näringen är än idag jordbruket. Den bördiga åkermarken ligger nedanför landborgskanten. Väster om kyrkan med gräns mot kyrkogården, ligger prästgården. Mangårdsbyggnaden från mitten av 1800-talet blev tidigt bostad för löneboställets arrendator. Idag är byggnaden privatbostad. I kyrkomiljön finns också ett skolhus. Det ligger norr om kyrkan och byggdes på1860-talet. Redan 1954 flyttade undervisningen till Södra Möckleby. Sedan 2002 ingår Smedby i Sydölands församling och Södra Ölands kyrkliga samfällighet. Socknen ingick 1952 i Ottenby storkommun. År 1967 uppgick Ottenby kommun i Mörbylånga kommun. Hela Smedby socken ingår i det Världsarvsområde som går under beteckningen ”Södra Ölands odlingslandskap”.