Stäng fönster Landskrona kn, Glumslövs kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Glumslöv ligger vid kusten på västsluttningen mot Öresund mellan Helsingborg och Landskrona. Samhället omges av ett öppet jordbrukslandskap.

Glumslöv ligger inom ett område rikt på fornlämningar som visar att trakten varit bebodd länge. Ortnamn med efterledet –löv som i Glumslöv är en av de äldsta namnformerna och dateras till 0-800 e Kr. Glum anses komma från namnet på en bondehövding.
Från ett landskap med ensamgårdar samlades på 1200-1300-talet gårdarna i byar. Flera stenkyrkor byggdes i området på 1100-1200-talet, byggherrar var förmodligen den jordägande aristokratin. Socknarna bildas under denna tid.
1300-talet karaktäriseras av missväxt, pest och ödeläggelse, allt kyrkobyggande stod still. På 1400-talet var det ekonomiskt uppsving och många kyrkor valvslogs liksom Glumslövs kyrka. 1600-talet präglades av krig och oro med liten befolkningsökning, medan befolkningen ökade kraftigt under 1800-talet då kyrkan byggdes ut.
Glumslöv har bestått av två bondbyar, nedra och övre Glumslöv.
På en karta från 1774 består nedra Glumslöv av cirka 15 kringbyggda gårdar, varav tre av dem låg strax söder om kyrkan, de övriga låg i en rad en bit väster om kyrkan. Två av gårdarna vid kyrkan finns fortfarande kvar. Vid enskiftet 1805 flyttades flera gårdar ut i landskapet från kyrkbyn och marken som tidigare var uppdelad i små tegar samlades till större enheter intill gårdarna.
Glumslöv utvecklades ursprungligen kring jordbruket men från 1940-talet byggdes friliggande villor längs äldre gator. Från 1950-talet och till idag byggdes sammanhängande småhusområden. På 60–70-talet tillkom nya vägar och motorväg vilket innebar att flera gårdar revs. Glumslöv utvecklades till ett villasamhälle med många pendlare. 2001 fick Glumslöv pågatågsstation som bidrog till ytterligare utbyggnad av samhället.

Glumslöv begränsas i öster av järnvägen och motorvägen. Väster om samhället ligger Glumslöv naturreservat med syfte att värna det öppna landskapet. Glumslöv har många utblickar från byn mot Öresund och Ven. Sydväst om Glumslöv ligger naturreservatet Hilleshögs dalar med ett unikt backlandskap.
Dagens Glumslöv är främst ett villaområde men runt kyrkan finns äldre bebyggelse med en glesare karaktär än övriga byn.
Kyrkoanläggningen är omgiven av en äldre kringbyggd gård åt öster. Två äldre skolor, från 1846 och 1862, den senare numera församlingshem ligger norr om kyrkan. Parkering, väg och villaområde gränsar åt väster. Åt söder gränsar väg, villaområde och en äldre kringbyggd gård som numera är bl a bibliotek och förskola.