Stäng fönster Helsingborg kn, Mörarps kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Ortsnamnet Mörarp finns skriftligt belagt från 1100-talet som Myruthorp, men platsen har troligen varit bebyggd betydligt tidigare. Goda möjligheter till odling och betesmark har funnits i området. Ett järnåldersgravfält finns strax öster om Mörarp vilket kan tyda på att en etablerad bebyggelse har funnits i området redan vid denna tid. Järnåldern är en period som annars avsatt få spår i Helsingborgsområdet Under 1600-talet var Mörarp Luggudes härads administrativa centralort med gästgiveri och tingshus. 1875 invigdes järnvägen mellan Hässleholm och Helsingborg och Mörarp utvecklas till ett livligt stationssamhälle. Under 1800-talet ökar uppodlingen i socken och idag omges Mörarp av ett böljande åkerlandskap uppbrutet av mindre träddungar och trädrader.

Mörarps kyrka ligger mitt i Mörarps samhälle vars bebyggelse är av blandad karaktär. Närmast kyrkan finns äldre gårdsbebyggelse och ett traditionellt sockencentrum med tingshus, gästgivargård och skola. Folkskolan intill kyrkan fungerar numera som församlingshem och en modern skola finns söder om kyrkogården. Den senare bebyggelsen består stations- och egnahemsbebyggelse från sekelskiftet 1900 och senare småhusområden.